7 znakova koje tijelo šalje da jedete previše šećera: Iako je izvor energije, uzrokuje debljanje i probleme s kožom

Iako je teško u potpunosti izbjeći dodani šećer, važno je obratiti pažnju na sastojke hrane, birati neprerađene namirnice i donositi zdravije prehrambene odluke

Shutterstock

Iako prevelika konzumacija dodanog šećera može imati brojne zdravstvene posljedice, poput debljanja, problema sa snom, probavnih problema i karijesa, ne sadrže svi šećeri iste karakteristike. Fruktoza, koja se nalazi u voću i povrću, te laktoza u mliječnim proizvodima, prirodni su šećeri zbog kojih se ne trebamo previše brinuti jer takva hrana sadrži i vlakna i kalcij, piše Everyday Health.

Međutim, dodani šećeri, koji se često nalaze u prerađenoj hrani, su oni koje bi bilo dobro izbjegavati, a većina nas ih konzumira previše. Dodani šećeri su sve što se dodaje hrani kako bi bila slađa, uključujući prirodne šećere poput meda i javorovog sirupa. “Iako mogu biti prirodniji od običnog šećera, ipak pridonose unosu kalorija, ali ne i značajnim količinama vitamina i minerala”, kaže dijetetičarka Jessica Cording.

Ovo su jasni znakovi koje tijelo šalje da unosite previše dodatnog šećera u organizam.

1. Povećan osjećaj gladi i debljanje

Konzumiranje velikih količina dodanih šećera može uzrokovati povećan apetit. "Šećer zadovoljava okusne pupoljke, ali ne i naš želudac", objašnjava dijetetičarka Keri Stoner-Davis. Bez proteina, vlakana i zdravih masti, tijelo brzo sagorijeva šećer, što dovodi do povećanja gladi.

2. Razdražljivost

Ako se osjećate nervozno ili razdražljivo, razlog tome može biti prevelik unos šećera. Istraživanja pokazuju da previše šećera može pogoršati raspoloženje, izazvati upale i simptome depresije.

3. Umor i manjak energije

Budući da tijelo brzo apsorbira šećer, osjećaj umora može biti posljedica prevelike količine šećera u prehrani.

4. Hrana vam nije dovoljno slatka

Ako primijetite da hrana više nema onaj slatki okus kao prije, to može biti znak da unosite previše šećera, a tijelo je razvilo toleranciju na visok nivo slatkoće.

5. Žudnja za slatkim

Prekomjeran unos šećera može dovesti do ovisnosti, jer šećer aktivira centar za užitak u mozgu, povećavajući razinu dopamina, što potiče žudnju za slatkim.

6. Visok krvni tlak

Istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom ima značajnu povezanost s visokim krvnim tlakom.

7. Akne i bore

Pretjerani unos šećera može pridonijeti pojavi akni, a dugoročno može uzrokovati i prerano starenje kože, jer šećer uzrokuje stvaranje produkata koji potiču starenje kože.