Je li ovo najbolji način za čišćenje organizma: Sve što trebate znati o protuupalnoj dijeti

Različita istraživanja su pokazala kako prehrana može utjecati na upalne procese, a dr. Andrew Weil, poznati američki liječnik i autor, razvio je razvio protuupalni plan prehrane koji se bazira na naglašavanju važnosti cjelovite hrane, antioksidansa i zdravih masti

Shutterstock

Mnoge medicinske organizacije i nutricionisti počeli su promovirati protuupalnu dijetu na temelju sveobuhvatnih istraživanja koja su ukazivala na veze između prehrane i zdravlja. Organizacije kao što su American Heart Association i American Dietetic Association također su podržale koncepte protuupalne prehrane u svojim smjernicama jer se oslanja na tradicionalne prehrambene obrasce iz mediteranske i drugih kuhinja koje su se već dugo vremena pokazale korisnima za zdravlje. Protuupalna dijeta predstavlja učinkovit način za smanjenje upalnih procesa u tijelu i poboljšanje općeg zdravlja. Namijenjena je svima koji žele unaprijediti svoje prehrambene navike, osobama s kroničnim bolestima, kao i onima koji traže načine za prevenciju bolesti. 

Upala može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes, artritis i druge kronične bolesti. Ova dijeta naglašava konzumaciju namirnica bogatih antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje pomažu u smanjenju upalnih procesa. Također preporučuje izbjegavanje prerađenih namirnica, rafiniranih šećera i zasićenih masti, koji mogu potaknuti upalne reakcije u tijelu. Uz to, može pozitivno utjecati i na one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu i poboljšati opće blagostanje. Osim toga, smatra se kako može pomoći i pri smanjenju simptoma stresa te poboljšanju raspoloženja, što dodatno doprinosi zdravlju pojedinca.

Provođenje protuupalne dijete uključuje nekoliko ključnih koraka:

  • Odabir pravih namirnica: Fokusirajte se na voće i povrće bogato antioksidansima, integralne žitarice, orašaste plodove, sjemenke, maslinovo ulje, ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (poput lososa i sardina) te začine poput kurkume i đumbira.
  • Izbjegavanje prerađenih namirnica: Ograničite unos prerađene hrane, rafiniranih šećera, trans masti, bijelog brašna i alkohola.
  • Redoviti obroci:Planirajte obroke unaprijed i jedite redovito, uključujući raznolike namirnice koje zadovoljavaju vaše prehrambene potrebe.
  • Hidratacija:Pijte dovoljno vode i, ako je moguće, zamijenite zaslađene napitke biljnim čajevima ili vodom s limunom.
  • Slušanje tijela: Obratite pažnju na reakcije svog tijela na određene namirnice. Ako primijetite da neka hrana izaziva nelagodu, razmislite o njenom izbacivanju iz prehrane.

Želite li iskušati ovaj način prehrane na jedan dan, predlažemo sljedeći pristup tijekom jednog dana:

Shuttertsock 

  • Doručak: Zobena kaša s bobičastim voćem, orašastim plodovima i malo meda.
  • Užina: Jogurt s lanenim sjemenom i kriškom voća.
  • Ručak: Salata od kvinoje s povrćem (paprika, krastavac, rajčica), maslinovim uljem i limunovim sokom, poslužena s pečenim lososom.
  • Užina: Mrkva i celer s humusom.
  • Večera: Pečeno povrće (brokula, cvjetača, mrkva) s piletinom ili puretinom mariniranom u maslinovom ulju i začinima.
  • Desert: Chia puding s kokosovim mlijekom i svježim voćem.

Iako se protuupalna dijeta može činiti kao još jedan prehrambeni trend, njeni principi su duboko ukorijenjeni u istraživanjima i znanju o zdravlju. S obzirom na sve veći broj kroničnih bolesti i zdravstvenih problema povezanih s prehranom, usvajanje protuupalnih prehrambenih obrazaca može predstavljati ključan korak prema boljoj kvaliteti života. Na kraju, protuupalna dijeta ne samo da pomaže u očuvanju zdravlja, već također potiče svijest o važnosti hrane u našim životima, čime se kreira temelj za održiviji i zdraviji životni stil.