Profesor Valter Longo, direktor Instituta za dug život, osmislio je zanimljiv i izuzetno efikasan koncept mršavljenja. Radi se o dijeti u trajanju od 5 dana koja nudi brze i sigurne rezultate u mršavljenju. Otkrio je da određeni načini prehrane mogu aktivirati matične stanice i potaknuti regeneraciju i pomlađivanje više organa, čime se smanjuje rizik od dijabetesa, raka, Alzheimerove bolesti i srčanih bolesti.
Dnevni plan prehrane koji on potpisuje, u kombinaciji s povremenim tehnikama koje imitiraju post, pokazao je izvanredne rezultate u laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima. Da post nije ništa na što naše tijelo nije naviknulo, slaže se i dr. Jason Fang: 'Naša su tijela stvorena za gladovanje, zbog čega imamo tjelesnu mast.'
Brza petodnevna dijeta (5 D dijeta)ima elemente posta što proizlazi iz smanjenog broja kalorija koji je dozvoljen tijekom 5 dana. Radi se o tome da je prvi dan dozvoljeno unijeti 1100 kalorija, a ostale dane samo 800.
Povrće i niskokalorično voće osnova su ovoga plana prehrane, a tijekom tih 5 dana ne preporučuje se intenzivno vježbanje. Naravno, lagana šetnja, pilates ili joga su dozvoljeni.
U nastavku donosimo primjer jelovnika za dijetu 5 dana, a kalorijski unos potrebno je prilagoditi planiranome.
Dan 1
Doručak: Smoothie od bobičastog voća (maline, borovnice, kupine) s mješavinom celera, krastavca, pola avokada i jedne datulje.
Ručak: Kajgana s tofu sirom, špinat s avokadom, posluženo s kvinojom.
Večera: Tikvice, brokula i mrkva kuhani na pari s umakom od đumbira i kikirikija.
Dan 2
Doručak: Smoothie od špinata, zelenih jabuka, celera, krastavca i malo limunovog soka.
Ručak: Salata od kvinoje s cherry rajčicama, krastavcem, avokadom i sjemenkama bundeve.
Večera: Ljuto povrće kuhano na pari (paprika, tikvice, gljive) s pireom mrkve.
Dan 3
Doručak: Smoothie od borovnica, špinata, krastavca, pola avokada i chia sjemenki.
Ručak: Gljive na žaru s kvinojom i salata od svježeg povrća (zelena salata, rajčica, krastavac).
Večera: Prokulice i cvjetača kuhani na pari s umakom od limuna, češnjaka i maslinovog ulja.
Dan 4
Doručak: Smoothie od kupina, zelene salate, celera, krastavca i jedne datulje.
Ručak: Salata od špinata, avokada, orašastih plodova (orasi, bademi) i cherry rajčica.
Večera: Pirjano povrće (tikvice, patlidžan, gljive) s umakom od miso paste i đumbira.
Dan 5
Doručak: Smoothie od malina, celera, krastavca i soka od limete.
Ručak: Salata od kvinoje s pečenim slanutkom, avokadom, špinatom i maslinama.
Večera: Kuhano povrće (brokula, mrkva, tikvice) s umakom od đumbira i kikirikija.
*Prije uvođenja promjena u prehranu, potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom.