Nicolas Perricone američki je dermatolog i autor koji je postao poznat po svojim teorijama o starenju kože i utjecaju prehrane na proces starenja. Njegova knjiga The Wrinkle Cure, objavljena 2000. godine, postavila je temelje za tzv. anti-age dijetu, koja tvrdi da može smanjiti znakove starenja, a posebice bore, kroz pravilnu prehranu.

Što je anti-age dijeta?

Briga o sebi i svome zdravlju ne smije biti samo površinska, a u određenim godinama ona postaje ne samo važna, nego i ključna za zdravo funkcioniranje. U 40-ima se naše tijelo susreće s novim izazovima, a na nama je da pokušamo pronaći način kako bismo mu pomogli. Tjelovježba i pomno birana kozmetika više neće biti dovoljne, nego je potrebno pripaziti na prehranu.

Anti-age dijeta ne sadrži stroga pravila kojih se trebamo pridržavati, nego poželjnu i potpuno nepoželjnu listu namirnica koje svakodnevno koristimo. Na taj način moguće je dovesti kilažu do željenih granica, ali ujedno i uživati u sjajnoj i mladolikoj koži. 

Nisu dozvoljene sve namirnice

Anti-age dijeta posebna je po tome što nudi širok spektar benefita koji uvelike nadmašuju gubitak na težini. Naravno, uz prilagođen kalorijski unos namirnica moguće je mršaviti, ali to nikako nije jedini rezultat koji će ova dijeta ponuditi. Vjeruje se kako prehrana utječe ne samo na izgled našega tijela, nego i kože.

Određene vrste namirnica, kao što su masnoće, sol, gazirana pića ili rafinirani šećeri nikako nisu pogodni za izgled naše kože pa ih anti-age režim prehrane ne uključuje. Ove namirnice utječu na pojavu prištića, naglašavaju bore i čine našu kožu sivom, što nikako nije posljedica u kojoj uživamo.

Evo na kojim pravilima počiva ovaj tip prehrane.

  • Visok unos proteina

Anti-age dijeta preporučuje konzumaciju ribe, osobito lososa, zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalna svojstva. Proteini iz ribe pomažu u održavanju elastičnosti kože i zdravlju stanica.

  • Smanjenje unosa ugljikohidrata

Preporučuje se izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog brašna i šećera, jer oni mogu izazvati upale i ubrzati proces starenja kože.

  • Konzumacija voća i povrća

Poseban naglasak je na namirnicama bogatim antioksidansima, poput bobičastog voća, brokule, šparoga, avokada i zelenog lisnatog povrća. Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale koji oštećuju kožu.

  • Upotreba zdravih masti

Osim omega-3 masnih kiselina, preporučuje se i upotrebu maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada, koji također pomažu u smanjenju upala i održavanju hidratacije kože.

  • Pijenje puno vode

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, a naglašena je važnost unosa dovoljno tekućine kako bi se toksini eliminirali iz tijela i koža ostala hidratizirana.

  • Dodaci prehrani

Preporučuje upotrebu dodataka prehrani poput vitamina C i E, alfa-lipoične kiseline i CoQ10, koji imaju antioksidativna svojstva i podržavaju zdravlje kože.