SVILENKASTA JUHA OD KOMORAČA PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA: Aromatično povrće idealno je kao osvježavajuće predjelo

Omiljeni televizijski kuhar tijekom svojom novom knjigom recepata 'Povrće' donosi ukusne vege recepte – isprobajte ih!

Iz knjige 'Povrće'

U novoj kuharici 'Povrće' Jamie Oliver donosi nam na stolove novi pristup vege prehrani: 'Glavna poruka je da moramo prestati izbjegavati povrće. Ako mu posvetimo dovoljno ljubavi i pažnje, povrće će nam vratiti sreću i ljubav', poručio je.

Svilenkasta juha od komorača

Jarkozelena juha sa špinatom, kockice kruha s parmezanom

ZA 4 PORCIJE
40 MINUTA

Sastojci:

2 glavice komorača
2 luka
300 g krumpira
maslinovo ulje
4 kriške seljačkoga kruha s korom
20 g parmezana
600 ml punomasnog mlijeka
100 g mladog špinata

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C / plin na 4. Komoraču uklonite tvrdi dio, očistite luk, ogulite krumpire, sve krupno narežite i stavite u veliku posudu, ulijte 1 žlicu ulja, a posudu stavite na srednje jak plamen. Nakon 1 minute dolijte 200 ml vode, posudu poklopite pa juhu kuhajte 20 minuta. Nakon otprilike 10 minuta uklonite poklopac.

Kruh narežite na kockice od 2 cm, pokapajte jednom žlicom ulja, pošteno ih promiješajte da lijepo upiju ulje, zatim ih raširite po limu za pečenje i po njima naribajte parmezan. Pecite 25 minuta ili dok ne postanu zlatnožute i hrskave.

U posudu ulijte mlijeko. Kad juha zakuha prelijte je u blender i sasvim glatko izmiksajte – možda ćete to morati napraviti u nekoliko tura. Juhu do savršenstva začinite morskom solju i crnim paprom, pa dvije trećine juhe razdijelite u tople zdjelice. Ostatku juhe u blenderu dodajte špinat i još jednom uključite multipraktik. Tako dobivenu zelenu juhu sad ovlaš primiješajte juhi u zdjelicama i poslužite s prepečenim kockicama kruha.