Ako se nađete u japanskoj regiji Kansai, teško da će vaš boravak proći bez isprobavanja lokalnih obroka kojima se stanovnici izrazito ponose. Jedan od takvih specijaliteta su i japanske palačinke, poznate kao okonomiyaki.
Okonomiyaki su slane palačinke čije ime dolazi od riječi okonomi, što znači "ono što volite" ili "što želite", i yaki što znači "na žaru" ili "kuhano". Postoje dvije verzije iz gradova Osake i Hiroshime, a razlikuju se u tome hoće li se svi sastojci pomiješati na početku pripreme ili slagati redom.
Tradicionalno mogu uključivati kombinaciju kozica, hobotnice, lignje, piletine, svinjetine, rezanaca, sira ili povrća. Jedina konstanta je kupus, a umaci i hrpa fantastičnih dodataka, kao što je npr. katsuobushi (tanke, sušene i dimljene strugotine ribe, obično palamide), mogu se prilagoditi ovisno o ukusu i dostupnosti.
U nastavku s vama dijelimo jednostavnu verziju okonomiyaki palačinka, a donosi je Quite Good Food. Po želji, možete dodati nešto što želite od sastojaka ili začina kako biste još više uživali u ovom zanimljivom obroku.
Sastojci:
- ⅛ glavice ribanog kupusa ili dvije šake sitno narezanog kupusa
- 1 tanko narezan bijeli dio mladog luka (zeleni dio ostavite za ukras)
- 1 jaje
- ½ čajne žličice soja umaka (oko 2,5 ml)
- 60 g brašna
- 120 ml vode
- Ulje za prženje
Za posluživanje, prema vašem izboru:
- BBQ umak
- Kewpie majoneza (japanska majoneza, može se zamijeniti običnom majonezom po želji)
- Sriracha (ljuti umak; može se zamijeniti bilo kojim ljutim umakom)
- Slatki soja umak (kecap manis) (možete ga napraviti kombinacijom soja umaka i malo smeđeg šećera ili meda)
- Katsuobushi
- Zeleni dio mladog luka, sitno narezan
- Hrskavi luk (prženi komadići luka, često dostupni u trgovinama ili se mogu pripremiti kod kuće)
- Nori alga, sitno rezana ili usitnjena (za japanski štih; može se izostaviti ako nije dostupna)
Priprema:
- U zdjelu stavite kupus, mladi luk, jaje, sojin umak, brašno i vodu te dobro promiješajte da se sjedini.
- Zagrijte tavu na laganoj do srednjoj vatri i dodajte malo ulja za prženje.
- Stavite okonomiyaki smjesu u tavu i pomoću lopatice je oblikujte u okruglu palačinku debljine oko 2 cm. Kada na dnu porumeni, pažljivo preokrenite i pecite i drugu stranu dok ne porumeni.
- Izvadite iz tave i odmah poslužite ili držite na toplom u pećnici dok pečete još palačinki.
- Dodajte začine i dodatke po izboru, narežite na kriške i uživajte!