Japanci su poznati kao jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu, a posebno dug životni vijek postižu stanovnici s otoka Okinawe. Uživanje u prirodi, njegovanje unutarnjega mira i neopterećenost stvarima koje uzrokuju stres zasigurno doprinose tome, ali poseban se naglasak pridaje i njihovoj prehrani.
Poznato je kako uživaju u sezonskim i svježim namirnicama, često jedu ribu, a rijetko posežu za masnom i prerađenom hranom. Za prilog uglavnom odabiru kuhanu rižu, a bogate porcije svježeg ili ukiseljenog povrća često su na njihovom jelovniku.
Evo kojih 5 sastojaka njihove kuhinje ponajviše utječe na dug životni vijek.
1. Vrući čaj
Zeleni čajevi, osobito matcha, sadrže velike količine antioksidansa, poput katehina, koji pomažu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i određeni oblici raka. Također, zeleni čaj pomaže pri sagorijevanju masnoća i poboljšava metabolizam.
2. Svježa riba
Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti srca, smanjenju upala i održavanju zdravlja mozga. Japanci jedu mnogo svježe ribe, što pridonosi manjem broju srčanih oboljenja i nižim razinama kolesterola.
3. Alge
Alge su izuzetno hranjive, bogate vitaminima i mineralima, osobito jodom, što je ključno za zdravlje štitnjače. Također, alge imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja pomažu u detoksikaciji tijela i očuvanju zdravlja stanica.
4. Edamame
Mladi sojini plodovi, poznati kao edamame, bogati su proteinima, vlaknima i izoflavonima, koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja kostiju. Izoflavoni također imaju potencijalno pozitivan učinak na regulaciju hormona.
5. Ukiseljeno povrće
Fermentirana hrana poput ukiseljenog povrća bogata je probioticima, koji poboljšavaju probavu i zdravlje crijeva. Zdrava crijevna flora povezana je s boljim imunološkim sustavom i smanjenim rizikom od mnogih bolesti.