Zašto su Japanci tako zdravi i imaju dug životni vijek? Postoje pozitivni aspekti japanske kulture, posebice određene navike, koje pridonose zdravlju i dugovječnosti, navodi Your Tango.

Ovo je 7 japanskih tajni koje možemo vrlo jednostavno preuzeti od njih.

1. Svakodnevno kupanje u toploj kupki

U Japanu postoji više od 3000 područja s toplim izvorima. Javna kupatila uobičajena su u gradovima, a gotovo svaki dom ima kadu. Japanci cijene vrijeme za kupanje, a upravo im toplina vode pomaže očuvati dugovječnost i nikada ne zaboravljaju na njezine blagodati.

2. Održavanje stvari čistima

Japanci obožavaju čišćenje, bolje rečeno, postalo im je navika. Moguće je da je ova navika povezana s konceptom šintoizma koji cijeni čistoću. Japance se od ranog djetinjstva uči važnosti održavanja čistoće, ne samo kao rutinskog zadatka, već kao sastavnog dijela njihova načina života.

3. Dnevno vježbanje

Studije su pokazale da svakodnevna, lagana tjelovježba može značajno utjecati na dugovječnost i mentalno zdravlje. Ovdje nije riječ o posebnim elementima tjelovježbe, nego sasvim uobičajenim koje Japanci rade svakodnevno.

  • Uspravno stajanje i sjedenje
  • Istezanje leđa, ruku i nogu
  • Savijanje koljena
  • Lagana šetnja

4. Rano buđenje

Evo jedne zanimljive priče o Japancima oko 1900. godine, koju je napisao učitelj engleskog jezika u Japanu Lafcadio Hearn: “Jednog jutra, prije nego što je sunce izašlo, čuo sam zvuk u blizini svoje kuće. Pitao sam se što je to. Kada sam pogledao van, vidio sam seljane kako čavrljaju i hihoću se, umivajući lica vodom s plaže. Zanimalo me što ti ljudi rade. Čim je sunce izašlo iznad planine, svi su se okrenuli prema suncu, zahvalili mu i pljesnuli rukama, što je tradicija koja postoji već oko 100 godina." Ranim ustajanjem i izlaganjem jutarnjem suncu, naš prirodni sat se može lakše resetirati i uskladiti s energijom dana. 

5. Jedenje japanske hrane

Razlog zašto se japanska hrana smatra zdravom je taj što nudi dobru nutritivnu ravnotežu. Iz tog razloga, UNESCO ju je 2013. godine prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Japanski obrok obično se sastoji od jedne juhe i tri priloga koji osiguravaju dnevnu potrebu za nutrijentima.

  • Riža, glavno jelo, bogata je ugljikohidratima
  • Riba ili proizvodi od soje bogati su proteinima
  • Vitamine ili minerale dobivaju iz pirjanog i ukiseljenog povrća

6. Ispijanje matche

Prema Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, unos matche povezan je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Razlog zašto je matcha zdrava je to što je prepuna hranjivih tvari. Bogata je izvorom minerala poput kalcija i dijetalnih vlakana te je puna antioksidansa, uključujući katehine.

7. Planinarenje

U Japanu postoji mnogo planina i mnogi ljudi imaju naviku penjati se na njih i uživati u svježem planinskom zraku. Istraživanja potvrđuju da redovito izlaganje prirodnim okruženjima, poput planinarenja, može smanjiti stres i poboljšati psihičko i fizičko zdravlje.