Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SU POVEZANI MOZAK I TJELOVJEŽBA: Uz sljedeće savjete potaknite um da 'natjera' vaše tijelo na zdravije odabire

Svi znamo da je tjelovježba nužna za zdrav život, ali neke od nas brojni benefiti svejedno ne motiviraju da navijemo alarm nešto ranije ujutro i odmah odemo na trening

 žena Izvor: Unsplash

National Center for Health Statistics navodi kako se 75% Amerikanaca ne pridržava preporučenih dnevnih uputa za bavljenje tjelovježbom. Ipak, mnogi se stručnjaci slažu s time da je za vježbanje najprije potrebno istrenirati mozak. Navečer ćemo se svi premišljati oko toga hoćemo li pogledati još jednu epizodu omiljene serije ili se baviti tjelovježbom, a mozak je u takvim situacijama ključan da natjera tijelo na odabir koji je zdraviji za nas. 

U nastavku pročitajte koja su to 3 trika koja pomažu da vaš mozak osvijesti važnost vježbanja. 

1. Mozak voli igru
'Mozak voli igru, a pogotovo ako ju je teško predvidjeti', rekla je Daya Grant, neuroznanstvenica iz Los Angelesa. Performance coach Milo Bryant na svojim tečajevima koristi vježbu s dvije torbe; u jednoj se torbi nalaze papirići s nazivima vježbi, a u drugoj broj ponavljanja. Njegovi učenici nasumičnim odabirom uzimaju papiriće iz obje torbe i slučajno odabrana kombinacija postaje njihova fizička aktivnost. Važno je da tjelovježba mozgu ne predstavlja mukotrpan zadatak, nego zabavu. 

2. Neka vježbanje postane dio rutine
Iako o tome ne razmišljamo aktivno, naš se uobičajeni dan sastoji od puno malih rutina. Buđenje, odlazak na posao, pauza za ručak, dolazak doma i vrijeme za opuštanje uz televiziju samo su neke od stvari koje ponavljamo svakoga dana. Bilo bi korisno vježbanje ubaciti u dnevnu rutinu na način da nakon treninga slijedi jedna od aktivnosti koja nas opušta. Na primjer, neka trening bude uvršten u vaš raspored prije aktivnosti za večernje opuštanje. Na taj ćete se način dodatno veseliti treningu jer nakon njega slijedi opuštajuća aktivnost kojoj se radujete. 

3. Važno je postaviti realne ciljeve
I za kraj, vježbanje bi trebali uvrstiti u rutinu da biste se osjećali bolje. Ako si postavite velike ciljeve koje nećete moći ostvariti, velika je vjerojatnost da ćete od vježbanja brzo i odustati.

Vaš mozak pamti razloge zbog kojih ste se odlučili za vježbanje i ako brzo ne vidi rezultate, neće ostaviti motiviran. Ipak, sam osjećaj sreće nakon treninga nešto je što ćete vjerojatno osjetiti svaki put. Neka vaš mozak za glavni cilj vježbanja ne postavi fizički rezultat, nego emocionalni doživljaj koji slijedi nakon treninga. 

Izvor: The New York Times

Izdvojeno za vas...

Najnovije