Već znamo da je Japan jedna od zemalja s najdugovječnijim ljudima na svijetu. Ujedno je Japan i jedna od poznatih plavih zona, gdje ljudi često žive duže od 100 godina. No koja je japanska tajna duljeg života? Nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost Michiko Tomioka otkrila je za CNBC Make It koja hrana koju Japanci jedu gotovo svaki dan ima nevjerojatne prednosti.
„Kada sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, bilo mi je teško prilagoditi se kulturi brze i prerađene hrane. Bila sam zaposlena mama koja je puno radila i često se razboljevala zbog svoje prehrane. Kad sam postala nutricionistica, odlučila sam svoj rad usmjeriti na dijeljenje japanskih prehrambenih navika", napisala je Michiko Tomioka za citiranu publikaciju.
“Svaki put kad se vratim u Japan, zadivi me vitalnost starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovječnosti su svjesna ishrana i držanje Ikigaija, japanskog pojma koji u prijevodu znači pronalaženje svrhe života”, kaže nutricionistica.
Ovo je 8 dugovječnih namirnica koje Japanci jedu svaki dan:
1. Matcha čaj
"Moja 99-godišnja teta započinje dan matcha čajem, a isto tako i ja", kaže Michiko.
Matcha je fini prah zelenog čaja, poznat po svojim brojnim dobrobitima. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine te polifenole s protuupalnim djelovanjem. Ovi spojevi su bogati antioksidansima, tvarima koje štite stanice.
2. Fermentirana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se dodaje juhama), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće od rižinih mekinja).
Fermentirana hrana bogata je probioticima koji pomažu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Korisna je svaka vrsta fermentirane hrane, pa i ona iz domaće kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mlijeko i kefir.
3. Alge
U Japanu se morska trava, poznata kao kaiso, nalazi u mnogim jelima.
Ovaj aromatični i održivi sastojak ima brojne nutritivne prednosti, ima nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vlakana. Sadrži brojne vitamine i minerale poput joda, željeza, kalija, magnezija, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.
4. Mahunarke
Mahunarke, uključujući soju, grah, leću ili slanutak, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima. Zasitne su i mogu uspješno zamijeniti meso.
5. Tofu
Tofu, biljni sir od soje, izvrstan je izvor proteina i jedna je od osnovnih namirnica japanske kuhinje. Ne sadrži kolesterol i svestran je pripravak koji se može dodati mnogim jelima.
6. Sezam
Prema Michiko, sjemenke sezama mogu napraviti razliku u jelu. Kaže da umjesto ulja u prženom povrću koristi mljevene sjemenke sezama kako bi iskoristila sve njihove blagodati za zdravlje.
Sjemenke sezama obiluju vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola koji su dobri za kontrolu razine kolesterola.
7. Shiitake gljive
Shiitake gljive glavni su sastojak mnogih japanskih jela. Ove gljive sadrže proteine i vitamine D i B. Također sadrže lentinan, polisaharid koji pomaže u borbi protiv upala.
8. Đumbir
Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je prepoznat kao superhrana. DoBar je za imunitet i koristan za metabolizam, a ujedno dodaje okus kulinarskim pripravcima i štiti hranu od kvarenja, kaže Michiko.
Izvor: Sensa.mondo.rs