Tradicionalna bijela juha od badema s juga Španjolske: Dočarajte okuse Andaluzije kombinacijom samo nekoliko sastojaka

Jug Španjolske pravi je raj za gurmane koji cijene domaće okuse, a bijela juha od badema, poznata kao ajo blanco, autentična je andaluzijska delicija

Shutterstock

Postoji li ukusnije i zdravije predjelo od juhe? Iako je na našem području juha obično topla, Španjolci često biraju hladne varijante. Zbog toga su njihove juhe izuzetno osvježavajuće tijekom ljetnih dana, a budući da je jug Španjolske sunčan čak i tijekom zimskih mjeseci, ovo predjelo idealno je za uživanje u svako doba godine.

Osim gazpacha i salmoreja, ajo blanco je još jedna hladna juha koja je postala pravi simbol Andaluzije. Tradicionalno se priprema od samo nekoliko osnovnih sastojaka i poslužuje se dobro ohlađena.

Ako želite dočarati okuse Andaluzije na svom tanjuru, u nastavku donosimo recept za ovu ukusnu juhu poznatu kao 'bijeli gazpacho'.

Sastojci (za 2 porcije):

  • 100 g oljuštenih badema
  • 100 g starog kruha
  • voda (količina po potrebi za željenu teksturu)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica octa od šerija
  • 60 ml maslinovog ulja
  • Zeleno grožđe za ukrašavanje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Bademe i kruh natopite vodom na nekoliko minuta, a zatim ocijedite.
  • U blender stavite bademe, kruh, češnjak, ocat od šerija, vodu i maslinovo ulje. Miksajte sve dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
  • Posolite i popaprite po ukusu. Ako želite, možete dodati malo više octa od šerija za dodatnu kiselost.
  • Smjesu stavite u hladnjak i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
  • Poslužite hladnu juhu u zdjelicama te ukrasite sa zelenim grožđem i maslinovim uljem.