Postoji li ukusnije i zdravije predjelo od juhe? Iako je na našem području juha obično topla, Španjolci često biraju hladne varijante. Zbog toga su njihove juhe izuzetno osvježavajuće tijekom ljetnih dana, a budući da je jug Španjolske sunčan čak i tijekom zimskih mjeseci, ovo predjelo idealno je za uživanje u svako doba godine.
Osim gazpacha i salmoreja, ajo blanco je još jedna hladna juha koja je postala pravi simbol Andaluzije. Tradicionalno se priprema od samo nekoliko osnovnih sastojaka i poslužuje se dobro ohlađena.
Ako želite dočarati okuse Andaluzije na svom tanjuru, u nastavku donosimo recept za ovu ukusnu juhu poznatu kao 'bijeli gazpacho'.
Sastojci (za 2 porcije):
- 100 g oljuštenih badema
- 100 g starog kruha
- voda (količina po potrebi za željenu teksturu)
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica octa od šerija
- 60 ml maslinovog ulja
- Zeleno grožđe za ukrašavanje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Bademe i kruh natopite vodom na nekoliko minuta, a zatim ocijedite.
- U blender stavite bademe, kruh, češnjak, ocat od šerija, vodu i maslinovo ulje. Miksajte sve dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
- Posolite i popaprite po ukusu. Ako želite, možete dodati malo više octa od šerija za dodatnu kiselost.
- Smjesu stavite u hladnjak i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
- Poslužite hladnu juhu u zdjelicama te ukrasite sa zelenim grožđem i maslinovim uljem.