Ako se nađete u japanskoj regiji Kansai, teško da će vaš boravak proći bez isprobavanja lokalnih obroka kojima se stanovnici izrazito ponose. Jedan od takvih specijaliteta su i japanske palačinke, poznate kao okonomiyaki

Okonomiyaki su slane palačinke čije ime dolazi od riječi okonomi, što znači "ono što volite" ili "što želite", i yaki što znači "na žaru" ili "kuhano". Postoje dvije verzije iz gradova Osake i Hiroshime, a razlikuju se u tome hoće li se svi sastojci pomiješati na početku pripreme ili slagati redom.

Tradicionalno mogu uključivati ​​kombinaciju kozica, hobotnice, lignje, piletine, svinjetine, rezanaca, sira ili povrća. Jedina konstanta je kupus, a umaci i hrpa fantastičnih dodataka, kao što je npr. katsuobushi (tanke, sušene i dimljene strugotine ribe, obično palamide), mogu se prilagoditi ovisno o ukusu i dostupnosti. 

okonomiyaki
Shutterstock 

U nastavku s vama dijelimo jednostavnu verziju okonomiyaki palačinka, a donosi je Quite Good Food. Po želji, možete dodati nešto što želite od sastojaka ili začina kako biste još više uživali u ovom zanimljivom obroku.

Sastojci:

  • ⅛ glavice ribanog kupusa ili dvije šake sitno narezanog kupusa
  • 1 tanko narezan bijeli dio mladog luka (zeleni dio ostavite za ukras)
  • 1 jaje
  • ½ čajne žličice soja umaka (oko 2,5 ml)
  • 60 g brašna
  • 120 ml vode
  • Ulje za prženje

Za posluživanje, prema vašem izboru:

  • BBQ umak
  • Kewpie majoneza (japanska majoneza, može se zamijeniti običnom majonezom po želji)
  • Sriracha (ljuti umak; može se zamijeniti bilo kojim ljutim umakom)
  • Slatki soja umak (kecap manis) (možete ga napraviti kombinacijom soja umaka i malo smeđeg šećera ili meda)
  • Katsuobushi
  • Zeleni dio mladog luka, sitno narezan
  • Hrskavi luk (prženi komadići luka, često dostupni u trgovinama ili se mogu pripremiti kod kuće)
  • Nori alga, sitno rezana ili usitnjena (za japanski štih; može se izostaviti ako nije dostupna)

Priprema:

  • U zdjelu stavite kupus, mladi luk, jaje, sojin umak, brašno i vodu te dobro promiješajte da se sjedini.
  • Zagrijte tavu na laganoj do srednjoj vatri i dodajte malo ulja za prženje.
  • Stavite okonomiyaki smjesu u tavu i pomoću lopatice je oblikujte u okruglu palačinku debljine oko 2 cm. Kada na dnu porumeni, pažljivo preokrenite i pecite i drugu stranu dok ne porumeni.
  • Izvadite iz tave i odmah poslužite ili držite na toplom u pećnici dok pečete još palačinki.
  • Dodajte začine i dodatke po izboru, narežite na kriške i uživajte!