Rajčice su mnogima omiljeno ljetno povrće, a ponekad su najukusnije u onim jednostavnim receptima koje često nepravedno zanemarimo. Ipak, Katalonci izuzetno cijene jednostavnost pa nije ni čudno što su upravo oni poznati po jednom lako dostupnom i laganom obroku u kojemu uživaju svakodnevno u vlastitom domu ili restoranima diljem ove pokrajine.
Riječ je o pa amb tomàquet čiji naziv zvuči pomalo egzotično, a zapravo je samo riječ o - kruhu s rajčicom. Može se jesti kao predjelo, prilog ili doručak kada nemate puno vremena za pripremu, a svejedno želite uživati u nečem ukusnom, zdravom i hranjivom.
U nastavku donosimo brz i jednostavan recept za jelo koje se posebno često jede na sjeveroistoku Španjolske, a količinu sastojaka prilagodite vlastitim potrebama.
Sastojci (za dvije osobe):
- 4 kriške omiljenog kruha
- 2 zrele i sočne rajčice
- češnjak
- maslinovo ulje
- morska sol
Priprema:
- Kruh lagano prepecite na tavi ili u pećnici.
- Utrljajte češanj češnjaka po cijeloj površini kruha.
- Prepolovite rajčice i premažite ih direktno po kruhu da puste sok i meso.
- Poprskajte s malo maslinovog ulja i posolite po ukusu.