Hortenzije su jedan od najljepših cvjetova čijoj se ljepoti divimo od proljeća pa sve do kasnoga ljeta. Njihove pastelne boje i opojni miris nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ali sam uzgoj ove biljke nije uvijek jednostavan.
Ako želite znati kakvi im uvjeti odgovaraju, pogledajte ovdje.
Ipak, hortenzija nije samo poznata po svojoj ljepoti. Njezin korijen i podanak – odnosno podzemna stabljika – tradicionalno su se koristili u narodnoj medicini za liječenje urinarnih i drugih tegoba, piše Healthline.
Zaboravljeno blago prirode
Korijen hortenzije je dodatak prehrani izrađen od korijena i podanaka ovih biljaka. Dodaci od korijena hortenzije dostupni su u obliku kapsula, tinktura, praha, sirupa i tekućih ekstrakata.
Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za liječenje infekcija prostate i mokraćnog mjehura zbog navodnog diuretskog učinka - odnosno, poticanja izlučivanja urina, a smatra se da bi mogao pomoći i kod bubrežnih i mokraćnih kamenaca te povećane prostate.
Zaštita bubrega
Određeni povišeni parametri u krvi često ukazuju na oštećenje bubrega. Istraživanja provedena na miševima sugeriraju da ekstrakt korijena hortenzije može pomoći u snižavanju tih vrijednosti.
Primjerice, visoka razina ureje u krvi (BUN) smatra se jednim od pokazatelja bubrežnog oštećenja. U pokusima na životinjama s izazvanim oštećenjem bubrega, primjena ekstrakta hortenzije rezultirala je značajnim smanjenjem te razine, što upućuje na njegov mogući zaštitni učinak.
Smanjuje upale i djeluje kao antioksidans
Korijen hortenzije bogat je kumarinom, a i kumarin i njegov derivat skimmin pokazuju protuupalne učinke. Kumarini iz hortenzije imaju antioksidativna svojstva, a studije na miševima pokazale su smanjenje oksidativnog stresa.
Iako nema istraživanja na ljudima, pretpostavlja se da korijen hortenzije može:
- Snižavati razinu šećera u krvi: Skimmin može ublažiti inzulinsku rezistenciju i poboljšati unos šećera u stanice.
- Štititi jetru: Neki spojevi iz hortenzije mogu štititi jetru od toksičnih oštećenja.
*Prije konzumacije novih dodataka prehrani, potrebno je konzultirati liječnika.