PREBOLJELI STE KORONAVIRUS I OSJEĆATE SE ISCRPLJENO? Dr. Kažinić Kreho ima plan za oporavak

Za boostanje imuniteta, dr. Lejla Kažinić Kreho, magistra kliničke prehrane i autorica bestselera o alkalnoj i zdravoj prehrani, ima nekoliko ciljanih preporuka uz koje ćete se, kroz nekoliko tjedana, ne samo oporaviti već i zablistati

Shuttetstock

Umor je normalan dio tjelesnog odgovora nakon borbe s virusnom infekcijom kao što je COVID-19. Vjerojatno ćete se još neko vrijeme, nakon što infekcija nestane, osjećati malaksalo. Možda ćete spavati duže, možda ćete se osjećati nesigurno na nogama, premoreno nakon kratke šetnje ili ćete se teško koncentrati na posao. Ako se ovi i slični simptomi nastave, vrijeme je da preuzmete brigu za svoje zdravlje i povratite svoju snagu.

• Kažite NE rafiniranom šećeru i svemu što ga sadrži
Maksimalno izbjegavajte unos bijelog, rafiniranog šećera – i to se ne odnosi samo na kristale šećera koje dodajete u kavu. Dobro čitajte deklaracije jer se šećeri skrivaju u većini industrijski prerađene hrane. Najbolje ćete kontrolirati unos šećera kupujući svježe namirnice i pripremajući hranu kod kuće. No, ako u ovim danima jačanja imuniteta pojedete koji red čokolade, to nije za osudu. Ali, birajte tamnu verziju da podigne razinu serotonina, hormona sreće i zadovoljstva.

• Birajte znanstveno dokazanu antiviralnu i antioksidativnu hranu
Jedna od blagotvornih namirnica koju možete dodati u svako jelo je češnjak, bogat vitaminima i mineralima, ali i ljekovitim sastojkom alicinom. Dodajte ga juhama, varivima, ili pak protisnite kroz spravicu za sjeckanje češnjaka dva česna češnjaka u čašu toplije vode ili jogurt. Niste li ljubitelj češnjaka, konzumirajte začine kao što su cimet, kurkuma i đumbir jer djeluju kao lijek. Štapić cimeta potopite u 500 ml vode preko noći, ujutro ga izvadite pa obogaćenu vodu popijte samostalno ili ju dodajte toplom čaju.

• Povećajte unos hrane koja ima prebiotsko djelovanje
Preko 70 posto našega imuniteta se stvara u našim crijevima. To znači, zdrava crijeva - jak imunitet. Stoga, povećajte konzumaciju namirnica koje imaju ulogu prebiotsko djelovanja (prebiotici pomažu stvaranju zdravih bakterija), poput kefira, kiselog kupusa, misoa, češnjaka, luka. Možete raditi vrlo ekonomičnu i terapijsku juhu od luka ili pak vodu od luka tako da preko noći u vodu potopite narezani luk i ujutro imate spremnu terapeutsku vodu. Ako vam ovo vam nije opcija, onda uzmite bar dvije jušne žlice kefira ili miso juhe na dan.

• Dajte prednost složenim ugljikohidratima
Premda ketogena dijeta u svijetu ne slovi za najzdraviju inačicu prehrane, prema recentnim istraživanjima može pomoći u trenucima kada smo više izloženi virusu ili kasnije, za jačanje imunosnog sustava, tj. u fazi opravka od bolesti. Ukratko, keto prehrana limitira unos ugljikohidrata, a finalni produkt metabolizma ugljikohidrata je glukoza kojom se hrani mozak. U ovim danima kada mnogi osjećaju umor i anksioznost, koji dovode do pada imuniteta, zamijenite jednostavne ugljikohidrate kompleksnim inačicama koje su bogate triptofanom (prekursor serotonina) poput smeđe riže i bulgur pšenice.

Sensa  dr. Lejla Kažinić Kreho

• Pripazite u koje doba dana jedete voće
Obilje voća bogatog antioksidansima, mineralima i vitaminima siguran je put do poboljšanja imuniteta. Međutim, potrebno je znati kada ga konzumirati. Najbolje je da voće jedete na prazan želudac, nikako ne nakon glavnoga jela zato što time ne opterećujete probavni sustav i jetri osiguravate dodatnu energiju koja vam je itekako potrebna u fazi oporavka.

• Nabavite sunčev vitamin
Vitamin D krucijalan je u podizanju i jačanju imuniteta, a poznato je da većini ljudi manjka. Usprkos dužim danima, svakodnevno uzimajte suplement vitamina D, u obliku kapsula ili spreja, do 2000 IU (50 mcg) na dan.

• Uzimajte antioksidativnog kralja vitamina
Uz prehranu bogatu sezonskim voćem i povrćem, u fazi oporavka nastavite uzimati C vitamin. Preporučujem od 1 do 2 g na dan, uz mineral cink (do najviše 40 mg dnevno). Nikako ne preporučujem korištenje cinka u spreju jer može dovesti do gubljenja osjeta mirisa.