KAKO SE ZDRAVO HRANITI I IZBJEĆI DIJETU U 60-IMA? Uz savjete stručnjakinje spriječite ubrzano starenje

Pročitajte 18 savjeta Peg Doyle za zdravu i uravnoteženu prehranu u šezdesetoj

Shutterstock

Stručnjakinja je za zdravu prehranu, motivacijska govornica i autorica Peg Doyle posvećena je temi utjecaja kvalitetne hrane i uravnoteženog načina života na zdravlje žena. Njezina je misija učiniti zdravu prehranu jednostavnom i privlačnom, koristeći je kao moćno sredstvo za prevenciju ubrzanog starenja. ''Život u 60-ima izgleda sasvim drugačije od onoga što je bio u mlađim danima. Stare rutine više nisu potrebne ili vam možda više ne odgovaraju. Zato je vrlo važno biti svjestan toga i pronaći novu rutinu zdrave prehrane koja ne oduzima puno vremena'', poručila je za portal Sixty + Me, gdje je i podijelila je 18 jednostavnih savjeta koje možete primijeniti svakodnevno.

U nastavku pročitajte njezine savjete za zdravu i uravnoteženu prehranu u šezdesetoj.

Prvo što trebate napraviti ujutro jest popiti čašu vode.
Uvijek pojedite doručak.
Svoje ormare držite opskrbljenima cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, grahom, uljima i octom, začinskim biljem i začinima.
Svježe voće držite na kuhinjskom pultu ili nekom drugom vidljivom i izloženom mjestu u kuhinji.
Na pultu držite i luk i češnjak.
Svježe povrće držite u hladnjaku – i kupujte ga nekoliko puta tjedno.
Za večernji obrok nemojte si pripremati nešto što zahtijeva više od 15 minuta.
Ako slijedite neki recept, mora biti nekompliciran i podložan zamjenama koje imate u ormariću.
Ne uzimajte drugu ili više porcija jednog te istog jela.
Jedite polako i svaki zalogaj temeljito prožvačite.
Držite vrč za vodu na svojem kuhinjskom pultu kao podsjetnik za piće.
Nemojte piti gazirano piće, ali s vremena na vrijeme možete popiti čašu vina ili pivo.
Kada jedete sladoled, u zdjelicu možete dodati i malu porciju oraha ili nekih drugih orašastih plodova.
Hranu mijenjajte u skladu s godišnjim dobima – zimi jedite više juhe i variva, a ljeti više voća, salate i ribe.
Koristite male posudice za svoj omiljene grickalice (u mojem slučaju orah i grožđice).
Neka vam večera bude posljednji obrok u danu (osim čaja).
U restoranima za predjelo birajte povrće.
Za švedskim stolom pogledajte najprije cijeli stol prije nego što se odlučite za svoje jelo.