7 zdravstvenih benefita ranog ustajanja: Osim što ćete uživati u blistavoj koži, koncentracija će biti puno snažnija

Buđenje s prvim zrakama sunca donosi punu riznicu zdravstvenih benefita, a ovo su neki od njih

Shutterstock

Danas se sve češće susrećemo s različitim istraživanjima koja se bave tematikom ranijeg buđenja i mogućih benefita istoga. Ipak, istraživanja novijih datuma pokazuju da nije nužno buditi se u 5 ujutro kako bismo napravili nešto dobro za naš organizam, čak i konstantno buđenje u 7 ujutro nakon 8 sati kvalitetnog sna čini značajnu razliku, navodi Healthline.

Ovo je 7 osnovnih prednosti ranijeg buđenja.

1. Više vremena za sebe

Ako živite s drugim ljudima - malima ili odraslima - rano ustajanje moglo bi vam dati malo potrebnog (i očajnički željenog) vremena za sebe.

Više vremena za polagano ispijanje kave dok listate novine ili samo uživate u tišini može vam pomoći da se pripremite za suočavanje s užurbanim danom s malo većom spremnošću.

2. Više vremena za vježbanje

Ako vam je vježbanje važno, ali često se mučite pronaći vrijeme za isto, rano ustajanje moglo bi biti od koristi.

Trening odmah ujutro rješava iskušenje da ga preskočite zbog posla ili društvenih obaveza kasnije tijekom dana. Osim toga, jutarnja tjelovježba pokreće val endorfina koji mogu poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i tjeskobu i povećati razinu energije. 

3. Manje vremena u prometu

Manje vremena u prometu ne štedi vam samo vrijeme i novac. Također može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja i dobrobiti, budući da je istraživanje povezalo sjedenje u prometu sa:

  • stresom
  • depresijom
  • agresijom
  • respiratornim problemima

4. Bolja kvaliteta spavanja

Istraživanje sugerira da ljudi koji se rano bude imaju tendenciju ranije ići spavati i uživati ​​u duljem i kvalitetnijem snu.

Dovoljno sna dolazi s brojnim prednostima:

  • poboljšano raspoloženje
  • bolja koncentracija
  • manja vjerojatnost pretilosti i drugih kroničnih bolesti

5. Zdravija koža

Teške noći mogu se pokazati na vašoj koži u vidu finih linija, bora i natečenih ili spuštenih kapaka. Nedostatak sna također može pridonijeti pojavi akni.

Dobar san pomaže u održavanju vaše kože zdravom. Tijekom sna, stanice vaše kože se regeneriraju, dok povećani protok krvi i kolagen pomažu popraviti oštećenja uzrokovana okolišem i UV zračenjem. Osim toga, raniji odlazak u krevet daje vam više vremena za prakticiranje dobre i kvalitetne rutine njege kože

6. Manje podočnjaka

Sve dok rano ustajanje spajate s ranijim odlaskom na spavanje kako ne biste žrtvovali san, možete reći zbogom podočnjacima. To je zato što podočnjaci stvaraju sjene od natečenosti ispod očiju. Uzrok te natečenosti? Nakupljanje tekućine zbog nedostatka sna.

7. Pomaže vam da se koncentrirate

Vaš se mozak ne probudi čim to učinite, zbog čega se obično osjećate ošamućeno i dezorijentirano kada prvi put ustanete. Ova inercija spavanja redoviti je dio procesa buđenja. Ipak, može trajati oko sat vremena ili više, što otežava koncentraciju i obavljanje stvari ako prebrzo ustanete i izađete.

Ranije buđenje daje vam vremena da se potpuno razbudite kako biste bili usredotočeniji.

898 / 5.000

Rezultati prijevoda

Rezultat prijevoda

Više vremena za vježbanje Ako vam je vježbanje važno, ali često mučite pronaći vrijeme, rano ustajanje moglo bi biti ulaznica. Vježbanje odmah rješava iskušenje da preskočite treninge zbog posla ili društvenih obaveza kasnije tijekom dana ili običnog starog umora. I dok smo na temi osjećaja umora, evo još jedne pogodnosti jutarnjih vježbi: tjelovježba pokreće val onih endorfina za dobro raspoloženje, koji mogu poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i tjeskobu i povećati razinu energije.Nema na čemu. Manje vremena u prometu Rano ustajanje i izlazak iz kuće može vam pomoći da pobijedite uobičajeni promet, što je gotovo univerzalni plus. Manje prometa ne štedi vam samo vrijeme i novac.Također može pomoći u zaštiti vašeg zdravlja i dobrobiti, budući da je istraživanje povezalo sjedenje u prometu sa: stres Pouzdani izvor depresija agresije i bijesa respiratorni problemi