Kate Middleton ovim wellness trendom jača imunitet: Poboljšava metabolizam i cirkulaciju

Ova jednostavna, ali učinkovita praksa pokazuje kako male promjene u svakodnevnoj rutini mogu imati značajan učinak na naše cjelokupno zdravlje

Prince and Princess of Wales Instagram via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Vjeruje se kako Princeza od Walesa, Kate Middleton u svojoj rutini zaštite imunološkog sustava provodi i sve popularniju metodu modernih wellness rutina – hladan tuš. Mnogi zagovornici ove navike tvrde kako ovaj postupak pozitivno utječe na imunološki sustav, ali i na cjelokupno zdravlje i blagostanje. Istražujemo stoga zašto hladni tuševi postaju sve popularniji, kako točno mogu poboljšati imunološki sustav te zbog čega su dio šireg trenda u wellness industriji.

Važno je, za početak, razumjeti kako hladni tuš utječe na tijelo na fiziološkoj razini. Kada se izložimo hladnoj vodi, tijelo automatski reagira aktiviranjem nekoliko važnih obrambenih mehanizama. Hladna voda uzrokuje sužavanje krvnih žila (vazokonstrikcija), a kasnije proširenje kada se tijelo ponovno zagrijava. Ova reakcija poboljšava cirkulaciju krvi jer srce radi brže kako bi održalo tjelesnu temperaturu.

Hladan tuš povećava brzinu metabolizma kako bi se kompenziralo smanjenje tjelesne temperature. Tijelo naime sagorijeva više kalorija pokušavajući se zagrijati, što može biti koristan element za ljude koji pokušavaju održati tjelesnu težinu. Pored toga, hladna voda stimulira simpatički živčani sustav, što rezultira povećanjem razine hormona poput adrenalina, kortizola i norepinefrina. Ova reakcija daje osjećaj pojačane energije i budnosti.

Postoje sve brojnija istraživanja koja ukazuju na povezanost između izlaganja hladnoj vodi i jačanja imunološkog sustava. Na primjer, jedno nizozemsko istraživanje iz 2016. godine, provedeno na preko 3.000 sudionika, pokazalo je da su osobe koje su redovito koristile hladne tuševe imale manju učestalost prehlada. Stručnjaci smatraju kako postoji nekoliko ključnih mehanizama koji mogu objasniti ovu vezu.

Prvenstveno je riječ o poticanje proizvodnje bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija. Kada tijelo reagira na hladnu vodu, ubrzava se cirkulacija, a to može povećati broj leukocita (bijelih krvnih stanica) koji su odgovorni za obranu organizma. Redoviti hladni tuševi mogu smanjiti upalne procese u tijelu jer hladna voda pomaže u smanjenju razine kortizola, hormona stresa koji je često povezan s povećanom upalom. Posljednje, ova rutina pomaže u treningu tijela da postane otpornije na stres. Budući da je stres jedan od glavnih čimbenika koji mogu oslabiti imunološki sustav, izlaganje tijela manjim, kontroliranim stresorima, poput hladne vode, može poboljšati njegovu otpornost na ozbiljnije izazove.

Osim fizičkih koristi, hladan tuš je povezan s poboljšanjem mentalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da izlaganje hladnoj vodi može povećati proizvodnju endorfina, hormona sreće, te smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Ta psihološka dobrobit čini hladne tuševe privlačnim dijelom wellness režima koji promovira cjelokupno zdravlje – kako tijela, tako i uma.

No, unatoč mnogim koristima, važno je napomenuti da hladni tuševi nisu prikladni za svakoga. Dok Kate Middleton zasigurno sluša preporuke liječnika, isto se savjetuje i onima koji su se susreli s određenim zdravstvenim problemima, poput kardiovaskularnih bolesti. Nagla promjena temperature može izazvati šok u tijelu, što nije prikladno za osobe s osjetljivim krvožilnim sustavom. Također, ako osoba pati od niskog krvnog tlaka, hladni tuševi mogu izazvati vrtoglavicu ili omaglicu zbog sužavanja krvnih žila. Stoga je preporučljivo postupno se privikavati na hladniju vodu kako bi se tijelo prilagodilo bez neugodnih nuspojava.