Tajna japanske dugovječnosti krije se u konceptu Hara Hachi Bu: Osim odabira namirnica, važan je i način na koji jedemo

Ključ dugovječnosti nalazi se na našem tanjuru - ipak, osim odabira uravnoteženih namirnica, važne su i količina te brzina konzumacije

Shutterstock

Japanska filozofija prehrane može pomoći u jačanju zdravlja i dugovječnosti, a posebno je zanimljiv njihov koncept Hara Hachi Bu. Ovaj se koncept izravno prevodi na japanski kao 'trbuh pun 80 posto' ili jedenje dok niste 80 posto siti, navodi Women's Health.

Ova fraza potječe iz razdoblja Edo 1713. godine kada je japanski filozof i botaničar Ekiken Kaibara objavio svoju knjigu Yojokun: Životne lekcije samuraja. Prefiks 'yojo' u 'yojokun' označava 'sposobnost samoiscjeljivanja', što je u skladu s fokusom knjige na slušanje onoga što vam tijelo govori. Knjiga predstavlja ideju spomenutoga koncepta, što znači prestati jesti na 80 posto sitosti.

Ova filozofija može pomoći kod gastrointestinalnih problema i potaknuti zdraviji način razmišljanja. Koncept je očito uspio za Kaibaru, jer je doživio 83 godine, što je bila rijetkost u razdoblju Edo - očekivani životni vijek bio je kraći od 50 godina.

Prednosti pristupa 'Hara Hachi Bu' su brojne, a ovo su neke od njih.

1. Veće uživanje u obrocima

Hara hachi bu potiče ljude da obrate pozornost na svoju hranu, što može povećati užitak u vrijeme obroka. Usredotočujući se na okuse, teksture i arome hrane, ljudi mogu dobiti više zadovoljstva od svojih obroka.  Također, ovaj kocnept čini ljude svjesnijim što i koliko često jedu, a to zauzvrat cijelo iskustvo objedovanja čini ugodnijim.

Umjesto da slijedite strogi plan prehrane koji vas tjera da izbacite hranu koju volite, možete nastaviti uživati ​​u svojim omiljenim poslasticama, samo zdravijim tempom (i bez osjećaja pretrpanosti).

2. Pomaže vašem tijelu da bolje probavi hranu

Prejedanje može uzrokovati probavne smetnje i bolove u želucu. Kada jedete dok niste 100 posto siti (i više od toga), usporavate probavu, apsorpciju i metabolizam, a to opterećuje organe kao što su želudac, crijeva, gušterača, bubrezi i jetra.

Hara hachi bu također može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Zašto? Unos viška kalorija može dovesti do debljanja i pretilosti, a oboje su čimbenici rizika za inzulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2. Budući da koncept potiče manje porcije (i, zauzvrat, manje kalorija), pomaže u sprječavanju naglih skokova glukoze u krvi koji se događaju pri konzumiranju velikih obroka.

3. Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Jedenje do 80 posto sitosti povezano je s manjim rizikom od kroničnih bolesti poput raka, moždanog udara i bolesti srca. Stanovnici Okinawe koji tradicionalno prakticiraju ovaj koncept imaju mnogo manje bolesti povezanih sa starenjem poput dijabetesa, bolesti srca i raka, prema studiji o dugovječnosti na Okinawi iz 2024. godine. 

Osim toga, među Stanovnicima Okinawe koji slijede tradicionalnu japansku prehranu, učestalost raka prostate, debelog crijeva i dojke je oko 50% niža nego u ostatku Japana, prema studiji iz 2009. u Journal of the American College of Nutrition.

Ova filozofija može koristiti svim dobnim skupinama, osobito ako se borite s kontrolom porcija, prejedanjem ili samo želite prakticirati svjesno jedenje. Ipak, prije prakticiranja ove prakse jedenja, potrebno je posavjetujetovati se sa svojim liječnikom i/ili dijetetičarom.*