Gdje si bio i s kim?

Gdje si dosad?; Zašto se ne javljaš kad te zovem?; S kim ideš na kavu? Naizgled bezazlena pitanja koja često čujemo i sami postavljamo uglavnom pokazuju brižnost ili znatiželju.

No ako ih čujete ili postavljate u svakoj prilici, a u tonu kojim su postavljena postoji neka nepotrebna oštrina, dobili ste prvo upozorenje da se probudila ljubomora. Ljubomora se javlja u svim vrstama veza, ne samo u ljubavnim nego i u prijateljskim vezama te u odnosima između roditelja i djece.

Treća osoba popunjava prazninu koju smo stvorili nas dvoje?

Za ljubomoru je uvijek potrebno troje. Ponekad, međutim, treća osoba postoji samo u umu i strahovima jednog od partnera. Kad je stvarna, osoba koja se postavlja između nas i voljene osobe i plijeni partnerovu pozornost počinje ispunjavati onu prazninu u odnosu koju smo stvorili svojom nebrigom ili nerazumijevanjem. Ako takva praznina ne postoji, ako ljubavna veza ispunjava potrebe i želje oba partnera, neće ni biti prostora za treću osobu.

Kad osjetimo da se pojavio suparnik koji prijeti našoj ljubavnoj vezi, naša će instinktivna emotivna reakcija na tu prijetnju biti ljubomora. Istraživanja su pokazala kako su muškarci više zabrinuti da će biti seksualno prevareni, a žene se više brinu da će biti emotivno prevarene.

Bilo da je suparnik stvaran, bilo da smo ga izmislili potaknuti vlastitim nesigurnostima i strahovima, ljubomora je signal kako je veza u opasnosti. Kad se pojavi, ne treba je zanemariti jer ona je poziv da svoju vezu popravimo.

Laskanje

Premda psihologija ne smatra ljubomoru znakom ljubavi, većina nas misli da je povremeno zrnce ljubomore poželjan začin ljubavi. Partner koji je iskusio njen lagani žalac, može se osjetiti polaskanim. Dovoljno je vrijedan, dovoljno voljen da bude predmet ljubomore. Ponekad nam se čini kako nas partner uzima zdravo za gotovo, da je zaboravio pokazati ljubav onako kako bismo to htjeli, pa ćemo možda odglumiti mali flert ili zadirkivati partnera, provjeravajući svoju privlačnost.

Većina nas barem je jednom zaigrala na kartu ljubomore, a iglice ljubomore mogu biti dobar poticaj u erotskom životu. Dokle god ljubomora ostaje na razini igre i svojim malim bockanjima unosi živost u vezu, dotle ona može biti produktivna. Ne dopušta nam da se opustimo i zaboravimo njegovati svoju vezu.

"O, čuvajte se ljubomornosti!
Grdoba to je zelenooka
što vlastitoj se svojoj hrani ruga"
Othelo, W. Shakespeare 

Partneri postaju suparnici

Ljubomora je instinktivan osjećaj koji može doživjeti svatko od nas. Problem nije u samom osjećaju ljubomore. Pravo je pitanje kako s njom izaći na kraj. Ljubomora najprije počinje potkopavati povjerenje među partnerima. Bez obzira na to jesu li naše sumnje opravdane ili samo postoje u našem prestrašenom srcu, njeni prvi koraci su sumnjičavost i nepovjerenje.

Ako se otme kontroli, ljubomora postaje agresivna. Iz nepovjerenja nastaje sve jača potreba da kontroliramo partnera te posesivnost koja se manifestira na razne načine. U svakom trenutku želimo znati gdje je naš partner, osluškujemo ton kojim razgovara s prijateljima i kolegama, dolazimo u iskušenje da zavirimo u njegov mobitel i računalo, provjeravamo račune, postajemo polako opsjednuti sve većim sumnjama i strahovima...

Otvorenost u komunikaciji više nije moguća jer svaki pokušaj završava teškom svađom. Partneri prestaju biti partneri i postaju suparnici.

Strah od gubitka

Partner ili osoba koju smatramo suparnikom potaknuli su ljubomoru, no pravi se uzrok ljubomore uvijek nalazi u nama. Najčešći uzrok ljubomore je strah od gubitka. Čini nam se da ne bismo mogli preživjeti bol kad bismo izgubili partnera. Korijen tog straha može se obično pronaći u najranijem djetinjstvu; ljubomora je vrlo dubok i bolan nagonski osjećaj.

Zbog vlastitih emotivnih ranjivosti može se dogoditi da postanemo emotivno ovisni o partneru, što nas čini posebno sklonima ljubomori. Ljubomoru može ohrabriti i nesigurnost u vlastite vrijednosti ili manjak samopoštovanja. Nije se lako suočiti s vlastitim ranjivostima, no malo tko ih nema.

Važno je da sami sebi priznamo ljubomoru i pokušamo otkriti njen uzrok. Važno je svoje osjećaje smireno objasniti prvo sebi, a potom i partneru te tražiti konstruktivna rješenja.

Ne dopustite da vas odvede predaleko

Suočeni s ljubomorom, trebamo izbjegavati situacije koje bi mogle potaknuti neutemeljenu sumnjičavost. Valja se suzdržati od optužbi te u komunikaciji paziti na ton i način razgovora, čuvati se sarkastičnih primjedbi i ljutnje.

Nemojte partnera tretirati kao da vam je neprijatelj – on je i dalje vaš partner s kojim želite riješiti problem. Nemojte dopustiti da vas ljubomora predaleko odvede, do one točke s koje je nemoguće ponovo uspostaviti povjerenje. Potražite stručnu pomoć ako ne možete obuzdati svoje osjećaje.

Mjesec u astrologiji simbolizira osjetljivost na ljubomoru

U astrologiji Mjesec i znak u kojem se nalazi simbolizira što nam daje osjećaj sigurnosti. Zapitajmo se što nam daje osjećaj da smo zaštićeni i nahranjeni u emotivnom smislu? Kako doživljavamo i izražavamo svoje osjećaje?

Kad otkrijemo svoje prave potrebe i ono što hrani našu dušu, bolje ćemo razumjeti na što smo posebno osjetljivi, u čemu se krije naša najveća ranjivost i što bi mogao biti razlog ljubomore. Svatko od nas može biti ljubomoran.

Detaljnija analiza natalnog horoskopa pokazat će ima li Mjesec neke posebne planetarne odnose koji sugeriraju pojačanu emotivnu ranjivost, a time i pojačanu osjetljivost na ljubomoru.

Mjesec u vodenim znakovima - lake žrtve ljubomore

Mjesec u zemljanim znakovima - ljubomorni tek kad imaju stvarni razlog

Mjesec u zračnim znakovima - cijepljen protiv ljubomore

Mjesec u vatrenim znakovima - ljubomora koja plane