Uvrnuti planet i uvrnuti znak

Planet Uran drugo je ime za revoluciju, vizionarstvo, slobodu. Zanimljivo je da je otkriven 1791. godine, dok je boravio u znaku Lava, baš u doba francuske revolucije. Francuska revolucija započela je 1789. i iako ga tada još nismo poznavali, on je "neotkriven" boraveći u Lavu svrgnuo lavovsku francusku monarhiju.

Uranovo kruženje oko Sunca (prolazak kroz svih 12 zodijačkih znakova) traje 83,83 godine, okenut je "na bok", točnije: os rotacije nagnuta mu je čak 98° u odnosu na putanju oko Sunca dok se lagano kortlja ekvatorom po stazi. Neobičan, poseban, iliti uvrnut, kao i znak kojim vlada - Vodenjak. Svojeglavi vizionar, revolucionar, naelektriziran, dinamičan, bog ideja, nekonvencionalnog razmišljanja.

No uvijek postoje dvije strane novčića. Srest ćemo Vodenjaka najvećeg humanista i spasitelja čovječanstva, ali srest ćemo i lagano "pomaknutog" susjeda koji hoda cestom kao Napoleon i kuje sam sa sobom planove o nekoj suludoj revoluciji (a možda i ne suludoj, s Vodenjakom se nikada ne zna koliko je ispred svog vremena).

Prvi put nakon 1934. godine i Njemačkog Reicha

Sve vam ovo govorim da dobijete dojam kako je Uran nepredvidljiv i ne znamo koji Uran nam dolazi u susret 15. 5. 2018, dan kada prvi put od 1934. godine (nakon 83,83 godine) ulazi u znak Bika.

Nagađati je nezahvalno, Uran se kao ni bilo što vodenjačko ne voli ponavljati a ni najaviti, "boluju" od originalnosti. Ako pogledamo u prošlost, 1934. je obilježio Hitlerov Njemački Reich, za što ne možemo okriviti Uran u Biku, nego čovjeka zlih namjera, no napetost izazvana financijskim (Bik) poteškoćama pokrenula je i Drugi svjetski rat.

Bik je zemlja, teritorij, pa je tako i u toj simbolici s masovno pokrenutim znanstvenim projektima Uran (izumitelj) potpomogao osvajanja. Projekt Manhattan također je pokrenut tijekom Urana u Biku i prve ideje atomske energije pa kasnije i bombe. Čitav monetarni sustav kakvog danas poznajemo i koristimo stvoren je s Uranom u Biku nakon velike depresije i pada burze 1929-1939.

Radit će se o novcu i hrani

I sad se monetarni sustav već počeo mjenjati pojavom kriptovaluta. Sigurno je da u znaku Bika Uran donosi inovacije, ali i mogući pad monetarnog sustava, bankarskih sustava, nov način baratanja novcem, vrijednostima, bankarskih usluga, oslobođenje od imaginarnog novca kojim banke stvaraju profit... (primjer prijedlog referenduma u Švicarskoj www.macrobusiness.com.au)

Radi se s ovim Uranom u Biku i o hrani, o zemlji i domaćim životinjama i našem odnosu prema njima. Mogao bi donijeti nov način uzgoja hrane, ekspanziju GMO-a, nove načine laboratorijski "uzgojene" hrane, mesa životinja... Hoće li nam dati scenarij ludog znanstvenika u biogenetičkom laboratoriju, koji će ili spasiti svijet od gladi ili uništiti floru i faunu, to je uvijek kao i do sada do čovječanstva i čovjeka.

Uran je tu da inspirira, savjest i svijest pripadaju čovjeku i njegovoj slobodnoj volji. Planet utječe, a čovjek na njega reagira, možda nas nagna da krenemo masovno na selo, ili da u gradu gdje živimo unesemo više života i prirode te kao Moby u New Yorku na vrh zgrade posadimo vrt. Naelektriziranost koju možda već sada osjećate nije zbog konkretnog događaja ili situacije, no sigurno je da već predosjećate o čemu će se raditi. Urana se sluti. 

Ali i o osobnim sustavima vrijednosti

Uran se neće dobro osjećati u Biku, jer Bik je stabilan znak kojem su sigurnost, udobnost, komfor, novac, imetak, hrana, hrana i hrana najvažniji na svijetu, Bik voli poznato i dosadno. Uran (Vodenjak) ni za što od toga pretjerano ne mari. Njegova je sloboda izražavanja, postojanja, kretanja važnija od bilo čega, bratstvo, čovječanstvo, utopijski idealizam. Bik je trom, Uran je agilan. Bik se kreće sporo i sigurno, Uran poput munje. Jedino što im je zajedničko jest – tvrdoglavost.

Dobili ste dojam kako njih dvoje klapaju zajedno. Uran prignječen postaje nervozan, ljut, revolucionaran i buni se. Tektonski pokreće zemlju, potresima ili vulkanima, pucanjem tla. Uran ruši tabue, ruši brda i doline. Ako nas je u Ovnu provocirao da izrazimo tko smo i da pokažemo što je za nas sloboda "biti ono što jesam", u Biku će nas pitati "što su naše vrijednosti?; što točno cijenite?; vrijedi li? Vrijedi li još uvijek kao nekada kada smo postavili neko životno uvjerenje?"

Sve što je u domeni Bika, Venere, drugog zodijačkog polja na malom je testu Urana. Uran nema emocije, ne uči nas kao Saturn, ne gradi nas, on je tu da drmne, ako je sve ok, nastavlja dalje. Hoće li nas probuditi bankrotom? Hoće li nas probuditi otkazom i gubitkom stalnih primanja? Hoće li nas navesti da radimo za sebe umjesto za poslodavca? Hoće li nas na taj način natjerati na revidiramo sustav vrijednosti i postavimo novi, stabilniji, prilagođen "novim nama" - što volimo, a što i koga više ne.

I o ljubavi, naravno

Može biti i sasvim blag, može vas insprirati na novi stil, frizuru, Venera je planet ljupote. Može vas i rastati ako već nije Uran u Ovnu, razvod vas može obogatiti, ali i osiromašiti. Ljubav od 15. svibnja postaje naelektrizirana. Konvencionalne veze u kojima partnere veže sigurnost, Uran će staviti na test. Zašto ste s tom osobom osim materijalne ili kakve druge sigurnosti? Financijska slika se može promijeniti i može npr. financijski protresti brak koji se možda nema na čemu drugom održati.

Uran tijekom 2018. neće daleko napredovati u Biku, do studenog će dospjeti na cca tri stupnja znaka i nakon toga će se još jednom vratiti u Ovna. Od proljeća 2019. trajno se kreće znakom Bika sljedećih sedam godina.

Tko će ga najjače osjetiti na početku?

Prvi ulazak Urana u znak Bika tiče se svih fiksnih znakova: Škorpiona, Lava, Vodenjaka i Bika, onih koji su rođeni u prvih tjedan dana svakog navedenog znaka, imaju podznak od 0-3 stupnja ovih znakova ili osobne planete na tim stupnjevima.

Jedno je sigurno, možemo napisati 658 scenarija predviđanja Urana u Biku, a on će izvesti 659. koji nam nikada ne bi pao napamet. Smiješno je reći na kraju teksta, ali očekujte neočekivano.