Pronaći dijete u sebi

Unutarnje dijete dio je naše psihe koji je urođeno nevin, zaigran, jednostavan, otvoren i pun čuđenja prema svijetu. To je onaj dio nas koji ima neposredan i izravan pristup osjećajima, intuiciji i instinktima. Naše je unutarnje dijete poput svakog djeteta, može vrlo jasno vidjeti istinu i bez ustezanja je izreći. Nije opterećeno društvenim pravilima, zahtjevima i očekivanjima roditelja i ostalih autoriteta u našim životima. Upravo zato je unutarnje dijete snažno.

Većini nas događa se da izgubimo vezu sa svojim temeljnim, instinktivnim i emocionalnim bićem. Svijet u kojem živimo od nas zahtijeva da prestanemo biti djeca, da budemo odgovorni, racionalni. Ženama nije lako integrirati urođeni osjetljivi, brižni, ženski princip duše koji zovemo anima, čije aspekte možemo susresti u sebi kad pronađemo dijete u sebi, a možda je još teže muškarcima zbog njihove društvene uloge.

Ne zapuštajte odnos

Gubljenje dodira s unutrašnjim djetetom iscrpljuje nas i odvaja od nepresušnog unutrašnjeg izvora snage i kreativnosti koji nas snaži i obnavlja. Kad zapustimo taj donos, možemo u svom ponašanju postati previše ovisni o vezama, imati poremećaje prehrane, tražiti zadovoljstvo u vanjskim stvarima koje ne nude pravu sreću. Ako ne dajemo podršku intuitivnoj dječjoj duši, ako ne uskladimo svoju unutrašnju i vanjsku prirodu, riskiramo neravnotežu koja nas može odvesti i do bolesti.

Unutarnjem djetetu, kao i svakom djetetu, treba pozornost, ljubav i nježnost te iznad svega zaigranost. Zadržati dodir s unutrašnjim djetetom, igrati se s njim i posvetiti mu dovoljno pažnje važno je za psihičko i emotivno zdravlje.

Duboko povjerenje

Uz stabilnu povezanost sa svojom instinktivnom, emotivnom naravi, sa svojim unutrašnjim djetetom, znat ćemo se sami brinuti za sebe, znat ćemo što nam je stvarno potrebno u određenoj životnoj situaciji, zadržat ćemo spontanost i otvorenost. Na fizičkoj razini, razvit ćemo zdrave prehrambene navike, pravilno raspoređivati svoju energiju, poštujući unutrašnji ritam koji određuje kad je potreban odmor i samoća, a kad imamo dovoljno energije za rad i druženje.

Kad se povežemo s djetetom u sebi, otkrit ćemo duboko povjerenje u sebe i u život. Osjetit ćemo da smo ukorijenjeni u vlastito biće i njegovu instinktivnu narav. Prepoznavat ćemo svoje osjećaje, njihovu snagu i dubinu. Bit ćemo senzibilni, ali u pravoj mjeri, tako što ćemo sačuvati osjećaj za vlastite granice. Tako raste naše razumijevanje sebe, ali i drugih. Ako pronađemo način da ga prepoznamo i igramo se s njim, ono nam može biti mudar savjetnik, zaigran prijatelj koji će osnažiti naše osjećaje i intuiciju.

Pomoću astrologije, znaka u kojem se nalazi Mjesec, možemo prepoznati kakvo je naše unutarnje dijete, kako se voli igrati, što mu je potrebno da iz njega izmamimo sretan osmijeh. Ponekad dijete u nama doživi povrede pa plače na skrivenom mjestu. No uvijek ga možemo utješiti, zagrliti, ponovo steći njegovo povjerenje. Možemo njegovati odnos koji će i dijete u nama i našu cjelokupnu osobnost dovesti do unutarnjeg osjećaja sigurnosti i sreće.

Emocije i potrebe

U astrologiji Mjesec ima mnoga značenja. Njegova je simbolika duboka, tajnovita i vrlo moćna. Mjesec simbolizira najdublje emotivne obrasce i potrebe koje pokreću naše ponašanje. On pokazuje naš odnos prema unutrašnjem svijetu anime, ženskog aspekta naše duše.

Znak u kojem se nalazi Mjesec, ključ je prepoznavanja unutrašnjeg djeteta. Znak će opisati kakvo je dijete u nama i što mu treba. Pomoći će nam da bolje razumijemo kako zadržati dodir s dubokim osjećajima i intuitivnom snagom svog unutarnjeg djeteta, a istovremeno funkcioniramo kao odrasli ljudi u vanjskom svijetu.

Unutarnje dijete u zemljanom znaku

Unutarnje dijete u zračnom znaku

Unutarnje dijete u vodenom znaku

Unutarnje dijete u vatrenom znaku