Neptun u retrogradnom hodu - liječimo stare rane

Neptun u ponedjeljak zaokreće i kreće retrogradno kroz svoj vladajući znak - Ribe do 19. studenog. Ovaj zaokret može biti blagoslov jer svojim medativnim stanjem donosi duboke unutarnje uvide. Neptun upravlja našom psihom, granicama, iluzijama i svim zamkama koje stvara naš um. Sljedećih mjeseci imamo priliku zaliječiti neke stare rane. Pronaći načina da se nosimo sa svojim ovisnostima, bile one alkohol, ljubav ili nerealna uvjerenja.

Svjesnost je ključ ovog izlaska iz magle, važno je uvidjeti svoje nezdrave obrasce te ih naučiti slomiti. Kreativnost je sada katarzična i neke od najboljih ideja doći će nam u snu, meditaciji ili jednostavno dok gledamo oblake. No morat ćemo zadržati svoje psihičke štitove. Neptunov hod unatrag kroz empatične Ribe može nas učiniti previše osjetljivima. Možemo apsorbirati raspoloženje drugih poput spužve. Neptun je bog mora, u ovom će vam razdoblju voda učiniti čuda. Preispitajte svoje osobne granice - je li vas velikodušnost pretvorila u žrtvu ili ste previše rigidni? Možda morate biti čvršći ili pak omekšati tako da drugi zapravo doći do vas i dodirnuti vas.

Od petka se - gnijezdimo

U petak Venera prelazi u njegovatelja Raka i tamo ostaje do 12. srpnja. S Venerom u Raku sentimentalne ćemo žudnje srca usmjeriti na veze koje donose osjećaj ugode i prisnosti. Radije ćemo se zabavljati kod kuće i boraviti u poznatom i ugodnom okruženju bliskosti. Postajemo malo – "mamasti". Gniježđenje u tijeku - od petka pa nadalje. Vrtlaranje. Kreativno kuhanje.  

U petak i Saturn ulazi u napeti kvadrat (kut od 90 stupnjeva) s Neptunom, planetom  predaje i puštanja, opuštanja, fantaziranja, iluzija, očekivanja, oblačića u našim glavama. Ovo je drugi dio trilogije njihova sukoba, prvi je bio 26. studenoga, a treći će se dogoditi u rujnu, zamršen kvadrat, kontrola i tendencije sukobu. Čas ćemo prihvaćati stvari kakve jesu, čas ćemo očajavati i žaliti se kako ništa nije kako želimo. Kako dovesti u ravnotežu ovaj dvoboj potrebe za strukturom i realnošću i nesmetan tijek fantaziranja? 

Uspravite kralježnicu, postavite granicu

Sa Saturnom u ekspanzivnom Strijelcu i Neptunom u rubnim, zamućenim Ribama, postavljanje zdravih granica je ključ izbjegavanja napetosti. Raspršenost u previše smjerova može stvoriti dodatne napore. Saturn zahtijeva majstorstvo, a Neptun donosi božanski vođenu inspiraciju. Usredotočite se na manje i posvetite se radu na jednom zadatku koji će vas odvesti dalje.

Ovaj tranzit nas podsjeća na važnost suosjećanja... s granicama. Ali ne i ako se njom opravdavaju tuđa dominacija ili neprimjereno ponašanje. Uspravite kralježnicu, postavite granice nasilnicima, manipulatorima i izazivačima krivnje. Nema potrebe da objašnjavate razlog svog zauzimanja stava: "Hvala ti što misliš na mene, ali ne, neću biti u mogućnosti to učiniti". Sam stav će biti dovoljan.