Nismo ni bogovi ni životinje

Arhetip ranjenog iscjelitelja duboko je prisutan u kolektivnoj svijesti. Mitološka priča o kentauru Kironu šalje nam snažne simbolične poruke. Kentauri, s tijelom konja i ljudskim torzom i glavom, bili su golema, zastrašujuća, divlja bića, sklona razuzdanom životu.

Oni simboliziraju dvojnost naše prirode. I mi smo bića razdvojena na animalni dio – fizičko tijelo s njegovim potrebama za hranom, snom, opstankom i razmnožavanjem te produhovljeni dio koji stremi znanju i razumijevanju smisla postojanja. Kentauri nas podsjećaju da nismo u potpunosti ni jedno ni drugo – nismo životinje, ali nismo ni uzvišena bića božanske mudrosti. Naš razvojni put je put usklađivanja tih suprotnosti.

Nije mogao umrijeti, ali rana nikad nije zacijelila

Dok je većina kentaura živjela u skladu sa svojom animalnom naravi, ugađajući svojim fizičkim prohtjevima, Kirona su još od malih nogu odgajala božanska bića, Apolon i Artemida, bog Sunca i božica Mjeseca. Kiron je postao učitelj i liječnik. Znanje i mudrost njegovi su božanski roditelji nagradili podarivši mu besmrtnost.

Priča ne bi bila posebno zanimljiva da se nije dogodio nesretni obrat. Kirona je nehotice ranio junak Heraklo dok se obračunavao s čudovišnom Hidrom. Jedna od njegovih strelica bila je zatrovana smrtonosnim otrovom Hidrinih zmijolikih glava, a Heraklo je vrškom te strelice slučajno ogrebao Kironovo bedro. Besmrtni Kiron nije mogao umrijeti, ali njegova rana nikad nije zacijelila.

To ga nije obeshrabrilo, već ga je potaknulo da se s još većim žarom, razumijevanjem i suosjećanjem posveti podučavanju duhovnim mudrostima i iscjeljivanju drugih. Ime Kiron, na starogrčkom heiron, znači ruka ili vješt s rukama. Danas tu riječ susrećemo u pojmovima poput kirurgija ili kiropraktika.

Čak 74 posto terapeuta motivirala je osobna povreda

Carl Gustav Jung popularizirao je termin ranjenog iscjelitelja. Istaknuo je važnost osobnog iskustva duboke povrede kao najbolje obuke za terapeuta ili liječnika. Oni koji su sami doživjeli traumu, bili ranjeni ili imaju neko ograničenje, motivirani su da se pokušaju iscijeliti. U tom procesu stječu znanje obogaćeno dubokim razumijevanjem i suosjećanjem. Današnja istraživanja potvrđuju da je čak 74 posto terapeuta na odabir profesije motivirala neka osobna povreda.

Mit o Kironu prenosi poruku kako većina nas u sebi ima ranjivo mjesto. Naš naizgled nerješiv problem, osjetljivo mjesto, povreda ili ograničenje podučavaju nas i čine suosjećajnima. Ranjenost koja nam možda uzrokuje patnju u svakodnevnom životu potiče nas da ostanemo otvoreni razumijevanju drugih i prihvaćanju viših životnih zakonitosti. Važnost simbolične rane koja ne može zacijeliti ipak se može nadrasti, transcendirati u dublje razine znanja, prihvaćanja, opraštanja i važnih duhovnih spoznaja.

Astrološki Kiron

Astrologija koja nam može ponuditi dublji uvid u složenost i različite slojeve našeg bića također ima svog Kirona. U Sunčevu sustavu uz planete postoji nebrojeno mnogo manjih nebeskih tijela, poput kometa i asteroida. Neki su od njih vrlo veliki i privukli su pozornost promatrača nebeskih kretanja. Kiron kruži nepravilnom orbitom između Saturna i Urana te tako još jednom naglašava svoju dvojnu narav.

Saturn je planet koji simbolizira čvrstu strukturu, oblik i granice. Uran simbolizira intelektualnu spoznaju, blistave ideje koje pokreću napredak, duhovnu inspiraciju i oslobađanje. Nebesko tijelo Kiron tako posreduje između forme i ideje, između granica i napretka, između sputanosti i slobode. Zbog nepravilne orbite u nekim znakovima boravi samo dvije godine, a u nekima čak osam godina. Njegov suptilni utjecaj osjećaju cijele generacije.

Teme naše generacije

Kiron u natalnom horoskopu sugerira teme koje za našu generaciju mogu biti posebno osjetljive. Te će nas teme potaknuti da ih istražujemo, učimo o njima, pronađemo načine kako prihvatiti i iscijeliti svoje slabosti. Kiron sugerira da u sebi možemo razviti snagu iscjelitelja. Za većinu nas osjetljivosti su vrlo suptilne, no ako je Kiron u vašem horoskopu povezan s temeljnim energijama horoskopa, sa Suncem, Mjesecom ili podznakom, možda ste suočeni s većim životnim izazovima.

Kiron nas uči da se prvo moramo suočiti s vlastitom nedostatnošću, s ograničenjem ili povredom, da bismo naučili kako se uzdići iznad tih ograničenja. No on nas podsjeća i na to da se upravo u tom procesu bude naše icjeliteljske moći. Možda ćemo lakše pomoći drugima nego sebi, no i to je način učenja i razvoja vlastitih snaga. Kiron nam pomaže razviti puni potencijal, pomiriti suprotnosti, pronaći ono što je bitno, iscijeliti se.

Pronađite znak u kojem je bio Kiron u mjesecu vašeg rođenja. On će opisati što je za vašu generaciju osjetljiva tema, što je vaš razvojni izazov te kako svoju slabost pretvoriti u snagu.

Svoj Kiron pronađite ovdje