Igra pogađanja

„Što mislite, koji sam znak?“ pita me žena koju sam netom upoznala na opuštenom druženju kod prijatelja. Ne volim prihvaćati igru pogađanja jer astrologija je ozbiljna disciplina koja se time ne bavi. No ako ste pažljiv promatrač i znate što trebate tražiti, ponekad su dominantne energije horoskopa toliko snažne i očite da svojim „pogađanjem“ mogu zadiviti društvo i astrologiju prikazati još intrigantnijom. Često su na površini jasnije izražene energije podznaka, potom Sunca ili Mjeseca.

Ovog puta prihvaćam igru. Svaka osoba koja tako izravno postavlja pitanje, zapravo stavlja sebe u središte pozornosti. Žena spontano osjeća da je važna i posebna pa bi astrolog morao pogoditi koji je ona znak! To je prvi naputak da je riječ o otvorenoj osobi, usmjerenoj na sebe, što je osobina vatre. Tražim druge znakove vatre. Prsten koji nosi na palcu, Marsovu prstu, a Mars je sila dokazivanja, hrabrost, vladar vatrenog znaka Ovna.

Kosa joj je pomalo razbarušena, nije neuredna, ali je neposlušna. Na osobama vatrene energije sve pršti od nemira i energije, sve je u pokretu, pa čak i kosa. Žena me gleda izravnim pogledom, pomalo nestrpljivo i čini mi se izazovno. „Vi imate naglašenu vatru. Vaše Sunce ili vaš podznak vjerojatno su u znaku Ovna.“ I sama napeto iščekujem rezultat ove igre jer i moj ego je ovdje u pitanju! „Da, da, pogodili ste, ja sam Ovan!“ oduševljena je žena koja potom potpuno okupira moj prostor, približivši mi se jako, jako blizu i želi da joj pričam – o njoj!

Kako prepoznati Ovna, Lava i Strijelca - lako!

Bik ili Rak bi to drukčije pitali...

Osoba zemljane ili vodene energije isto bi to pitanje postavila ovako: „Možete li stvarno pogoditi tko je koji znak?“ U tom pitanju nema – ja. U tom pitanju postoji lagana sumnja, ali i znatiželja. I zaobilazni način kako skrenuti pozornost na sebe, ali se istovremeno na suptilan način prikriti i štititi.

Čak 55 posto naše komunikacije odvija se neverbalnim načinom. Govor tijela, način na koji govorimo, odabir riječi, boje koje volimo, nakit, naša ukupna pojavnost pa i neke izraženije tjelesne karakteristike odražavaju energije znakova koji su dominantni u našem horoskopu. Neverbalnom komunikacijom izražavamo se snažnije nego što mislimo i otkrivamo o sebi vjerojatno više nego što bismo željeli.
Podijeliti ću s vama nekoliko tipičnih primjera. To su moji mali trikovi koji su, ako zatreba, vrlo učinkoviti.

Osoba koja se odijeva u snažne boje, žuto, zeleno, crveno, s puno nakita, sigurno ima naglašene vatrene znakove u horoskopu.

Kako prepoznati Bika, Djevicu i Jarca - po pokretima!

Ruke, prstenje

Osoba koja snažno gestikulira rukama, sigurno ima izraženu zračnu energiju. Kad vidite nekoga tko prstima uvija pramen kose, vjerojatno je riječ o Blizancu.
Muškarac koji nosi upečatljiv prsten (vjenčani prsten se tu ne računa) gotovo sigurno je Lav! Muškarci koji vole nositi velike, upadljive i skupe satove također su Lavovi ili Strijelci. Upečatljiv prsten na srednjem prstu odražava energiju Jarca. Ponekad ćete uočiti osobu koja nosi prsten na palcu, poput žene iz moje priče, što nije uobičajeno. To je Marsov prst i energija Ovna, a Blizanci će često staviti prsten na mali prst!

Škorpion će vas prodorno gledati kao da želi proniknuti u sve vaše tajne, a Ribe će sramežljivo obarati pogled.

PageBreak

žena čaj kava
Profimedia žena čaj kava
Prvi dojam

Prvi dojam uvijek je važan, odmah će pokazati koristimo li otvoreni ili zatvoreni način govora tijela. Otvoreni način podrazumijeva tijelo koje je spontano, uspravno, otvorenih dlanova, izravnog pogleda, glasnog smijeha. Zatvoreni način komunikacije karakterizira tijelo koje kao da se skriva podizanjem ramena, spuštanjem glave, tamnim bojama, širokom odjećom, ponekad prekomjernom težinom, prekriženim rukama i nogama, tihim glasom. Vatreni i zračni astrološki znakovi govorom tijela pokazuju otvorenost, a zemljani i vodeni znakovi češće pokazuju zatvorenost.  

Iz ruku prekriženih na prsnom košu ne možemo prepoznati astrološki znak, ali prepoznajemo osobu koja se u tom trenutku želi zaštititi jer se ne osjeća sigurno. Obrambeni stav rjeđe zauzimaju osobe vatrene i zračne energije, no kad na sebi primijetite da ste prekrižili ruke, zapitajte se što vas je uznemirilo? Možda ste jednostavno čuli nešto s čim se ne slažete ili se iz nekog drugog razloga osjećate nesigurno.

Kako prepoznati Blizance, Vagu i Vodenjaka - po nemiru!

Zatvorenost, povlačenje

Kad sjedimo prekriženih ruku i nogu, poručujemo da smo se emotivno povukli iz situacije u kojoj se nalazimo. A kad se zatvara tijelo, zatvara se i um. Još ako uz to tresete stopalom gornje noge, znači kako biste najradije pobjegli da možete!
Svatko se od nas nađe u situacijama u kojima se na taj način odmiče od napetosti ili dosade, zbog nelagode ili nesigurnosti. To će češće pokazati osobe naglašene vodene energije, koje su vrlo senzibilne na vanjske impulse. Prve će osjetiti promjenu situacije i smjesta reagirati, uglavnom obrambeno. Ako se zateknete u tom položaju, a nemate dojam da nešto nije u redu, vjerujte svom tijelu i zapitajte se što ne valja!

Često se štitimo i postavljanjem torbice ili šalice kave između sebe i druge osobe, a tome su posebno sklone osobe naglašene zemljane energije – žele stvoriti fizičku barijeru!

Izrazito otvoreni govor tijela su, primjerice, ruke na bokovima, čime ističemo svoju veličinu. Ruke na zatiljku šalju poruku da osoba ima sve pod kontrolom. Spojeni dlanovi u šiljak prema gore šalju poruku kako mislite da imate sve odgovore. Podignuta brada znak je nadmoći ili neustrašivosti. Iako je otvoreni govor tijela češći kod vatrenih i zračnih znakova, svojstven je i ambicioznom Jarcu te Škorpionu koji želi kontrolu. 

Položaj goleme samouvjerenosti i pokazivanje vlasništva je noga prebačena preko naslona stolca ili noge podignute na stol. Ovakvom govoru tijela neće odoljeti ni vatreni ni zemljani znakovi, posebno Bik i Jarac.

Upereni kažiprst možda je najagresivnija kretnja rukom, a pripazite se i spuštenih obrva te stisnutih šaka, čak i ako su ruke prekrižene. Kad osoba spusti bradu i netremice gleda u vas te istakne čelo, vjerojatno je spremna za napad.

Kako prepoznati Raka, Škorpiona i Ribe - teško...

Privlačan govor tijela

Pažljivim promatranjem ljudi oko sebe možete pročitati mnogo toga. Sami možete naučiti bolje se kontrolirati kako ne biste slali poruke koje ne želite ili kako biste još jače istaknuli ono što je u tom trenutku važno. Privlačan govor tijela, posebno je važan kad je riječ o muško – ženskim odnosima. Uspostavite kontakt očima, ali ne predug, da ne izazove neugodu. Ako suptilno zrcalite govor tijela osobe koja vam je jako zanimljiva, sigurno ćete privući njenu pozornost. Nagnite glavu blago na stranu dok slušate drugu osobu i malo podignite bradu. Osmijeh je uvijek dobrodošao.

Tijelo i lice ne smiju biti ukočeni, umjereno gestikuliranje pokazat će vašu strast, ali ne smijete pretjerati. Zapamtite da smo svi kompleksna bića, sazdana od različitih energija. Ako postoji dominantna energija, bit će vidljiva u vašem govoru tijela i bit će lako pogoditi koji ste znak. Potražite znakove u kojima je vaše Sunce i još važnije: vaš podznak.