Što sijemo, što beremo?

Početkom mjeseca možemo još sijati endiviju, crnu rotkvu, rotkvu i repu. Ovisno o vremenu, gotovo cijeli mjesec sijemo salatu, peršin, rikulu, rotkvicu, maslačak, matovilac, špinat, baricu, bunarku, gorušicu, kres salatu, potočarku. Povoljno je vrijeme za sadnju očvrsnulih presadnica salate, endivije, radiča i poriluka. Potkraj mjeseca možemo početi sadnju češnjeva češnjaka i lučica luka.

Od povrća ubiremo blitvu, celer bjelaš i korjenaš, ciklu, rajčicu, papriku, feferon, patlidžan, batat, poriluk, mrkvu, endiviju, radič, maslačak, krastavac, krumpir, kukuruz, razne mahunarke (osobito grah mahunar i zrnaš), tikvicu, buću, bundevu, dinju, lubenicu, gorku dinju, kiwano, meksički krastavac, bamiju, novozelandski špinat, špinat, tušanj, određene kultivare brokule, cvjetače, kelja, korabice, kelja pupčara, kupusa, istočnjačkih kupusnjača, repe, rotkve i rotkvice, a još uvijek i brojno začinsko bilje.

Ubirati možemo i mlade biljke i/ili listove mladih biljčica endivije, radiča, salate, kupusnjača… Od voća dozrijevaju raznovrsne sorte jabuka, krušaka, šljiva, grožđa… Trebaju li neke sorte vinove loze dozreti, korisno je ukloniti listove u blizini grozdova jer će im to omogućiti bolju osunčanost i dozrijevanje.

Orezivanje, presađivanje, razmnožavanje

Bez obzira na to rastu li u vrtu ili posudama, moramo se nastaviti brinuti o biljkama, što znači redovito ih zalijevati i štititi od bolesti i štetnika. Redovito uklanjamo korov te osušene i bolesne dijelove biljaka kako se eventualna zaraza u uvjetima pojačane vlage ne bi širila. Jednogodišnje i dvogodišnje biljke (cvijeće, povrće i začini) sve do prvih mrazova još mogu biti lijepe – listati, cvjetati i donositi plodove – pa ih prihranjujemo jer su do tada već uvelike potrošile zalihe hranjiva u tlu.

Ukrasno drveće, grmove, živice, ruže i trajnice više nije dobro prihranjivati i orezivati jer će potjerati mlade izboje koje mogu oštetiti mrazovi pa će se biljke nepotrebno iscrpljivati. Uklanjamo ocvale cvjetove (osim s onih čije sjemenke ili ukrasne plodove želimo sačuvati). U rujnu možemo razmnožavati i presađivati mnoge trajnice i jagode, ruže i grmove – ukrasne i jestive (kupine, maline, ribize...) jednostavno možemo razmnožiti pomoću reznica, a neke trajnice dijeljenjem velikih busenova već razraslih biljaka.

Posude u kojima su biljke uvenule ispraznimo, očistimo, operemo, steriliziramo i spremimo za jesensku ili proljetnu sadnju. U neke možemo posijati začine pa ih, kad zahladi, prenijeti u kuću. Na u ovom tekstu opisan način prikupljamo zrelo sjeme raz­nih vrsta biljaka koje ćemo čuvati do sljedeće sezone.