U potrazi za ljetnom garderobom, uz prozračnost, održivost je na vrhu našeg popisa prioriteta za kupnju - pa dok pretražujemo omiljene trgovine, svoj ćemo novac radije potrošiti na tkanine čiji uzgoj i proizvodnja ima najmanji utjecaj na okoliš. Pred nama su četiri održiva ljetna materijala koje vrijedi imati na umu kada pročešljavate police sa sniženjima ili birate neki novi komad za sljedeću sezonu:

1. Konoplja
Ova čudesna biljka daje mek i izdržljiv materijal s vrlo malim utjecajem na Planet. Treba joj vrlo malo vode da bi obilno rasla, prirodno odbija štetočine (pa ne zahtijeva velike količine pesticida), a usto ima veći prinos od pamuka!

2. Tencel i lioncel
Sve popularnija održiva vlakna proizvedena su od drvene pulpe koja je dobivena netoksičnim, biorazgradivim i gotovo u potpunosti recikliranim otapalom. Ovi su materijali lagani i pernato meki, što ih čini savršenim za prozračne ljetne haljine i majice.

3. Lan
Jedan od najstarijih materijala krasi mekoća, prozračnost, ali i održivost. Prema knjizi Guide to Sustainable Textiles: „U pravim uvjetima, lan se može uzgajati bez gnojiva i na zemljištu koje je neprikladno za proizvodnju usjeva“ - što ga čini biljkom koja vrlo malo utječe na okoliš.

4. Organski pamuk
Industrijski uzgojen pamuk guta vodu, pesticide i gnojivo te pritom ispušta puno ugljičnog dioksida u atmosferu, zato radije odaberite organski pamuk kada tražite lepršavi ljetni kaftan ili kratke hlačice.