Popravak odjeće

U svijetu svake godine bude odbačeno više od 90 milijuna tona tekstila. Samo 12 posto odbačene odjeće reciklira se i iznova upotrebljava, a preostalih 88 posto završi u smeću ili se spaljuje.

Krajnje je vrijeme da prestanemo gomilati i s ponosom koristimo ono što već imamo, poručuje nizozemski ekodizajner Dave Hakkens koji je pokrenuo online akademiju Fixing Fashion za popravak odjeće. Na portalu su uz detaljne upute i videotutorijale predstavljene razne tehnike pomoću kojih se odjeća može prepraviti, prebojiti, ukrasiti novim detaljima...

Modna kuharica

Takvim se idejama bave i Angela Luna i Loulwa Al Saad, osnivačice njujorškog brenda ADIFF koji u modi promiče načela održivosti i socijalne pravde. ADIFF je objavio knjigu „recepata“ za izradu odjeće i modnih dodataka prenamjenom onih već postojećih, nazvavši je Open Source Fashion Cookbook. Znakovita je to igra riječi – open source znači da je nešto svima dostupno i da to mogu koristiti kako žele, a fashion cookbook u prijevodu je – modna kuharica.

Pritom je cookbook domišljata asocijacija na sličnu riječ lookbook, odnosno modni katalog. Knjiga donosi detaljne, korak-po-korak „recepte“ za redizajn već postojećih odjevnih predmeta, i to u rasponu od posve jednostavnih zahvata poput prišivanja džepa na jaknu do složenije izrade šešira od slomljenog kišobrana i kaputa od starog pokrivača.

Nekoliko poznatih američkih modnih brendova, uključujući Raeburn, Assembly New York i Chromat, obogatilo je „kuharicu“ originalnim krojevima iz svojih arhiva. Knjiga Open Source Fashion Cookbook dostupna je na Amazonu ili putem portala Adiff.com, gdje se krojevi mogu preuzeti i besplatno.