Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOBI KOJI SE PRETVORIO U POSAO: Saznajte kako izgleda kreativan proces izgradnje pletenog nakita

Upoznajte priču iza hrvatskog brenda Tanya Bracelets i pogledajte kako izgleda proces pletenja narukvice

 Upoznajte hrvatski brend nakita Tanya Bracelets Izvor: Privatna arhiva

Ovog ljeta hit proizvodi su pleteni nakit sa školjkicama domaćeg brenda Tanya Bracelets iza kojeg stoji Tanja Bašić, magistrica ekonomije sa otoka Vira kraj Zadra. Njezina priča pozitivan nam je primjer kako kreativni hobiji proizašli iz dosade te viška slobodnog vremena itekako mogu biti korisni i unosni.

Naime, kako nam Tanja ispričala, sve započinje 2015. godine kad je ona pronašla stare konce za vezenje i u želji da ispuni svoje vrijeme – počela plesti prve narukvice uz pomoć tutorijala koje je pronašla na YouTube-u.

„Budući da jako volim fotografirati, otvorila sam Instagram profil i počela objavljivati svoje radove. Kako je rastao interes za narukvicama tako sam i ja imala sve više motivacije za izradu i sve više se usavršavala, pa je s vremenom zabava prerasla u brend i posao.“

S vremenom se Tanjina kreativnost krenula širiti, pa je tako uz narukvice Tanja počela izrađivati i pletene ogrlice, naušnice, privjeske, gumice za kosu i preko ljeta vrlo tražene nanogvice i lančiće za trbuh.

„Ono što mi se najviše sviđa kod pletenja je što su mogućnosti neograničene, sve se može kombinirati na bezbroj način od boja, načina pletenja. Svaka nova narukvica je nova priča, novi izgled, novi unikat. Zanimljivo je da što ih više izrađujem, ideje sve više naviru a za realizaciju svih vremena nikad dosta.“

Ono po čemu se njezin brend narukvica razlikuje od drugih jest materijal od kojeg ona izrađuje svoj nakit – plete se tehnikom prstima bez upotrebe igle sa merceriziranim pamučnim koncem.

„Mercerizirani pamučni konac je ekološki prihvatljiv prirodni materijal sa izvrsnim svojstvima. Konac je izdržljiv i otporan na vanjske utjecaje, savršeno čuva oblik proizvoda. Osim toga, na dodir je svilenkastiji i ugodniji od običnog pamuka i ima prekrasan sjaj“, objašnjava Tanja.

U nastavku pogledajte kako izgleda proces pletenja narukvice 'Valovi' sa školjkicama – mali sneak peak koji je Tanja pripremila za nas. Možda i vi možete probati isplesti svoju narukvicu? U svakom slučaju, veoma je relaksirajuće za pogledati.

Opis videa:

Za izradu je potreban konac u boji po izboru (u mom slučaju mercerizirani pamučni konac u koraljnoj boji), škare, metar, ljepljiva traka/selotejp i školjkice.
- Potrebno je izmjeriti i odsjeći 3 niti konca dužine 2 metra. Zatim svaku nit presaviti na pola.
- Dvije niti tako presavijene skupimo jednu na drugu a trećom niti isto presavijenom napravimo čvorić odnosno svežemo prve dvije niti.
- U sljedećem koraku radimo krug koji će služiti kao kopča narukvice, odnosno za vezivanje narukvice.
- Kada smo dobili krug krećemo s pletenjem uzorka narukvice. Način pletenja možete vidjeti u videu.
- Nakon ispletenog početnog dijela narukvice, u ovom slučaju 4 "vala" krećemo na središnji dio i dodajemo školjkice jednu po jednu. Način pletenja je isti samo uz dodatak školjkice.
- Kad završimo središnji dio sa školjkicama pletemo završni dio, odnosno posljednja 4 "vala".
- Kada samo završili s pletenjem narukvice završne niti dijelimo na dva dijela, 3 po 3 niti i sa svake 3 niti pletemo tanke pletenice koje služe za vezivanje narukvice oko ruke.

Narukvica je spremna za nošenje oko ruke :)

Više o brendu možete saznati na njihovoj Facebook i Instagram stranici.

Najnovije