Maroko sam upoznavala polako, sloj po sloj, i sa svakim novim dolaskom povezivanje je bivalo dublje i intenzivnije jer intenzitet je ono što Maroko čini posebnom zemljom, drugačijom od svih koje sam dosad posjetila.

Intenzitet svega: boja, okusa, mirisa, kontradiktornosti koje u svojoj suprotnosti nekako dobiju smisao, čini da se osjećam kao svoja na svome, bez obzira na to što ni likom, ni stasom ne podsjećam ni na Arapkinju, ni na ženu berberskog podrijetla.

Ipak, nešto se tu poklapa i uklapa, nešto što me navodi da se duboko zagledam u sebe i povežem neke niti, otkrijem neke veze koje kao dokaz svog postajanja daju fotografije na kojima se savršeno uklapam u taj svijet. Kao netko tko se bavi fotografijom, mnogo sam o sebi naučila promatrajući te fotografije s putovanja.

Marrakech, Crveni Grad, potpuno me opčinio. Je li to zbog veze s bojom moje kose i omiljenom bojom u mojim odjevnim kombinacijama ili zbog vatrene energije ovog grada koji živi i danju i noću? Posvud je, naizgled, ludnica i kaos, ali pršti od kreativnosti. Sve me to tako podsjeća na moj unutarnji svijet...

Uživala sam gubiti se u Medini i njenim skrivenim i tajnovitim soukovima, isprobavajući začine, mirise, šarene marame i šalove, čarobne ćilime i tepihe, vješto izrađene ukrase i nakit i tako izgubljena u tom vatrometu svega, pronalazila sam, iznova i iznova, sebe.

Šare na pločicama, na zidovima riada i palača koje sam posjetila, kao neke tajne mape budile su i izazivale maštu koja je u mojim mislima oživljavala priče žena koje su tu živjele vjekovima unatrag. Kao da je u svaku šaru utkana neka od njihovih čežnji koje su možda ostvarene, a možda i nisu, ali isijavaju svoju strast i prenose je na nas koje ih sada, u ovom životu, možemo ostvariti.

Bliskost s ovim ženskim principima još više se produbila nakon posjeta marokanskom hamamu, gdje žene odlaze barem jednom tjedno na tradicionalno kupanje koje, osim redovne njege, ima mnogo važniju ulogu u njihovom životu.

Osim što nakon pilinga marokanskim sapunom „prodišete“ cijelom svojom kožom, skinuvši sa slojevima izumrle kože sve svoje oklope i maske, uspostavljate veze pogledima, razmjenjujete energije i žensku, sestrinsku podršku. Nakon te svojevrsne inicijacije, uz tople zagrljaje i osmijehe, dobila sam i potvrdu: „Sada si jedna od nas.“ Bio je to jedan od najdirljivijih trenutaka u mom životu.

Na samom zapadu, uz Atlantski ocean, nalazi se kraljevstvo argana i nadaleko čuvenog arganova ulja koje žensku kožu i kosu učini privlačnom i atraktivnom onako kako to svaka od nas želi.

Skupo je i dragocjeno jer je u svaku kap uloženo mnogo ručnog rada marokanskih žena (one rade u tzv. kooperativama koje zapošljavaju uglavnom udovice i razvedene žene; to im je jedini izvor prihoda kojim izdržavaju svoje obitelji), ali i mnogo ljubavi. Rekla bih da je zato i toliko djelotvorno.

Maroko će vas navesti da preispitate zašto ste privremeno, možda zauvijek odustali ili smanjili intenzitet kojim živite vlastite snove, svoj život, kao i načine kako iskazujete svoju radost.

Podsjetit će vas na to da se ne plašite i slobodno unesete jake boje u svoj život, bez razblaživanja i rastvaranja jer, ako niste živjeli punim plućima i širom otvorenih očiju, pitanje je jeste li uopće živjeli ili ste samo životarili u pastelnim bojama.

Više informacija na stranicama Facebooka JJTravel, Instagrama #jjtravelblog i www.jjtravelblog.com  

Jelena Jović Zapadno kraljevstvo intenzivnih boja, toplih i temperamentnih ljudi potaknut će vas da preispitate zašto ste privremeno, možda zauvijek odustali ili smanjili intenzitet kojim živite vlastite snove, svoj život, kao i načine kako izražavate svoju radost