Dizajn od drveća

Smješteno na otprilike 25 milja na Oregonskoj ruti 18, između Willamine i Grand Rondea, danas poznati smajlić Oregona pojavljuje se svake jeseni, jer boja drveća koje čini njegovo tijelo počinje mijenjati boju. Promjer je oko 91 metar, a sastoji se od dvije različite vrste četinjača, jedne koja mijenja boju u jesen i one koja ostaje zelena tijekom cijele godine. Postao je popularna znamenitost u ruralnom okrugu Polk u Oregonu i trebao bi nastaviti stavljati osmijehe na lica sljedećih 30 do 50 godina, sve dok drveće ne bude spremno za sječu.

Priča o smajliću iz Oregona datira iz 2011. godine, kada je tvrtka Hampton Lumber odlučila stvoriti popularni dizajn od drveća, tijekom akcije pošumljavanja. Douglasovu jelu koristili su za oči i usta smajlića, a ariš za lice. Za razliku od većine četinjača, ariš u jesen izgubi iglice i požuti.

Moj dan će biti bolji jer sam vidjela smajlić

“Ideja za smajlića započela je s Davidom Hamptonom i našim bivšim drvoprerađivačkim menadžerom Dennisom Creelom. Kad smo pronašli lokalitet, znali smo da je to područje vrlo vidljivo ljudima koji putuju autocestom 18, tako da su David i Dennis vidjeli priliku da se malo zabave”, rekao je glasnogovornik Hamptona Kristin za Western Journal. "Koristili su konop za mjerenje kruga, a oči i usta bili su triangulirani od te točke."

“Recimo samo da dizajn smajlića nije najučinkovitija metoda pošumljavanja. Za planiranje i sadnju trebalo je otprilike tjedan dana”, dodao je glasnogovornik.

Nasmiješeno lice s Oregona s vremenom će možda početi gubiti rubove, ali stručnjaci iz Hampton Lumbera kažu da će ostati jasno vidljivo barem još jedno desetljeće. Tada će se za 30 do 50 godina drveće sječi i pretvoriti u drvenu građu u pilanama u Willamini i Tillamooku. Za sada, međutim, smajlić pomaže razveseliti mještane kada im zaista treba razlog za osmijeh.

"Ovdje je vrlo depresivno područje", rekla je jedna lokalna žena za KATU-TV. “Poslovi su nestali. Vozite se i vidite smajlić, to je sve što je važno. Da, moj dan će sada postati bolji jer sam vidjela smajlić. To nekako uljepšava zajednicu." 

Ovaj simpatični smajlić samo je jedan od najljepših dizajna stvorenih od živih stabala tijekom godina.

Izvor: oddirtycentral.com