Globalni projekt Make Smthng Week propagira izradu i popravak stvari, izazivajući na dvoboj konzumerističku kulturu u kojoj živimo. U organizaciji volontera Greenpeacea održan je i u Zagrebu, gdje smo otkrili što sve možemo napraviti od odbačenih materijala. Oduševila nas je radionica Greenpeaceove volonterke Mirte Primorac koja je pokazala kako izraditi ekološku foliju za hranu koja će u kuhinji zamijeniti plastičnu prozirnu foliju. Može se koristiti za umatanje kruha, sendviča, voća, povrća ili sira.

Također, može se koristiti kao poklopac na zdjelama ili loncima u kojima čuvamo hranu. Dovoljno je foliju staviti preko posude i toplim je rukama oblikovati da bi se vosak uz nju prilijepio. Kako su ovakve folije prilično krute, presavijanjem se lako oblikuju u vrećice pa se mogu koristiti za spremanje sitnih namirnica, poput orašastih plodova. Međutim, nisu preporučljive za umatanje mesa jer se ne smiju prati u toploj vodi i u perilicama posuđa. Treba ih oprati sapunom u hladnoj vodi, osušiti i spremiti do sljedećeg korištenja. Jedna ovakva folija može se koristiti i do godinu dana!

Za izradu je potrebno:
pčelinji vosak (nabavite u trgovinama zdrave hrane ili kod medara)
pamučna tkanina
papir za pečenje
podloška za glačanje

Na podlošku za glačanje stavite komad papira za pečenje, a na njega položite tkaninu. Pčelinji vosak naribajte po tkanini i ravnomjerno ga rasporedite. Preko toga stavite još jedan papir za pečenje. Zagrijte glačalo na srednje jaku temperaturu, onu za glačanje vune, i glačajte nekoliko sekundi gornji papir za pečenje. Ostavite da se kratko hladi. Ako na nekim dijelovima tkanine nema dovoljno voska, ponovo ga naribajte na ta mjesta i ponovite postupak glačanja. Ako, pak, ima viška voska, tkaninu stavite okomito da višak iscuri.