1. U STAKLENCI Hermetički zatvorena posuda s biljkom kave (Coffea arabica), koju ne treba zalijevati jer vlagu dobiva iz pare kondenzirane na stijenkama posude (slično terarijumu), idealna je za osobe koje često ne borave kod kuće ili zaboravljaju njegovati svoje zelenilo. Za ovaj ekološki osviješten način uzgoja biljaka zaslužna je nizozemska tvrtka Pikaplant, a teglica kave može se nabaviti u Dizajnholiku.

2. IZ SVEMIRA Kalifornijski dizajnerski studio Futurefarms osmislio je prve hidroponske rasadnike kao kućne lončanice, nazvane Spacepot (svemirska teglica). Hidroponika je tehnika sadnje bez zemlje koju su razvili znanstvenici iz NASA-e – umjesto u zemlji biljka raste u vodi obogaćenoj nutrijentima. Više na: futurefarms.io.

3. NA ZIDU Vertikalnom sadnjom, slažući zelenilo na zid poput lego kockica, i oni s najmanjim balkonom mogu ostvariti san o bujnom vrtu. Australski modularni sustavi GroWall u ponudi imaju raznolike pakete vertikalnih vrtova s kontroliranim navodnjavanjem. Prekrasan primjer njihovog zelenoga zida, visokog 8 m i širokog 4 m, nalazi se u zagrebačkom zoološkom vrtu. Više na: www.funda.hr.