Ekološki deterdženti Nisu invazivni prema okolišu, što znači da su napravljeni prema etičkim i održivim načelima i ne sadrže toksične formule. Iako „zeleni“ deterdženti mogu biti nešto skuplja opcija, razmišljajte o njima kao o ulaganju u zdravlje svojih ukućana, doma i okoliša. Da biste uštedjeli, potražite univerzalno sredstvo za čišćenje koje je osnova svakog doma - moći ćete ga koristiti u kupaonici, kuhinji i spavaćoj sobi.

Bakin recept za čišćenje Ako biste rado sami napravili preparat za čišćenje, pogledate li nekoliko recepata naših baka, primijetit ćete da većina sadrži istu kombinaciju sastojaka. Soda bikarbona, limun, alkoholni ocat i eterična ulja gotovo je sve što će vam trebati. „Voda, dva prsta octa, oko 30 kapi eteričnih ulja za dezinfekciju (npr. eukaliptus, menta, lavanda, limun, ružmarin, čajevac) i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa je sve što vam treba za čišćenje“, kaže Marijana Šimunić Raič, vlasnica ekološkog servisa za čišćenje Eko dom. „Ovim sredstvom može se očistiti većina materijala, osim starog drva i mramora. Ocat odlično uklanja kamenac, čak i bolje od većine klasičnih sredstava. Litra octa stoji oko šest kuna, eterično ulje možete naći za 30 - 50 kuna, a ekološko sredstvo za pranje posuđa stoji oko 10 kuna. To je investicija za minimalno mjesec dana korištenja. Osim što ćete zaštititi svoje dišne organe i svojih ukućana, napravit ćete i mali korak u očuvanju našeg planeta.“

Pribor koji dugo traje Korištenje nekvalitetnih kuhinjskih spužvi, papirnatih ručnika i vlažnih maramica za čiš­ćenje koji nakon korištenja završavaju u smeću stvara mnogo otpada. Radije birajte kvalitetniji i otporniji pribor za čišćenje koji možete, uz redovito dezinficiranje i pravilno održavanje, znatno dulje koristiti. Ne zaboravite i da za čišćenje slavina i rešetki iz pećnice možete upotrijebiti staru četkicu za zube (od bambusa) i tako joj produljiti vijek upotrebe.

Reciklirane spužve Ako razmišljate o „zelenijoj“ varijanti, umjesto sintetičke spužve nabavite ekološke spužve izrađene od biorazgradivih i/li recikliranih materijala. Neke su napravljene od mješavine celuloze i pamuka, što znači da njihova razgradnja neće trajati nekoliko desetaka godina, a mogu se prati u perilici rublja i dugo koristiti, dok su reciklirane spužve dobivene od spužve od starog namještaja i PET boca. Druga opcija su prirodne spužve - morske ili tzv. kopnene (dobivene od afričke bundeve lufe) - koje su 100 posto biorazgradive, ali i nešto skuplje.