Ne možemo zamisliti jesensko godišnje doba bez bundeve – njome ukrašavamo domove, rezbarimo ju za Noć vještica, kao što i pripremamo mnoga ukusna jela od nje. No, isto tako svake jeseni baca se ogromna količina neiskorištenih bundeva te njezinih ostataka.

 „Više od 900 tisuća tona bundeve uzgaja se svake godine za sve naše potrebe. ⁠Prema američkom Ministarstvu energetike, oko 500 tisuća tona ostaje nepojedeno i poslano na odlagalište. Otpad hrane na odlagalištima ne može se razgraditi zbog čega počinje ispuštati metan, staklenički plin 30 puta snažniji od ugljika“, objasnila je Kathryn Kellogg, autorica Instagram profila ⁠@going.zero.waste – posvećen ekološkom i održivom življenju sa što manjom potrošnjom.

U nastavku donosimo vam njezine savjete što možete učiniti s ostatcima bundeve nakon kuhanja ili rezbarenja.

1) Pripremite ukusne poslastice za psa od cijele bundeve

Ovaj recept originalno je nastao za pse, no možete ga jesti i vi - poručuje Kellogg.

Sastojci:

1 šalica pirea od bundeve⁠
1/2 šalice mljevenih lanenih sjemenki⁠
3,5 šalice brašna dodanog šalicu po šalicu⁠

Priprema:

1. Premijesite i razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini⁠
2. Izrežite na željene oblike⁠
3. stavite na lim za kolačiće i pecite na 375 °C 15 minuta ⁠⁠

Lagano je za pripremu, a opet ukusno. Možete ih začiniti kako god želite. ⁠Ali, ako radite za svog psa, radije izostavite začine. ⁠

2) Iskoristite sjemenke bundeve

Obožavam grickati sjemenke bundeve i poigravati se s okusima. Možete im dodati malo javorovog sirupa ili začina od bundeve, a postoji opcija da ih začinite s češnjakom, ancho čilijem i dimljenom paprikom, kao što sam i ja u ovom slučaju začinila“, kaže Kellogg.

Upute:

Operite sjemenke bundeve i osušite ih ručnikom. ⁠
(Ostavila sam ih da odstoje preko noći i osigurala dodatnu hrskavost (ali potpuno neobavezno))⁠
Rasporedite ih u lim za pečenje i premažite s malo maslinovog ulja⁠
Dodajte sol i začine po izboru⁠
Pecite na 350 °C oko 15 minuta i dobro ih protresite na pola puta.