Sve se više priča o prozirnom drvu – materijalu koji obećava da će biti ekološki prihvatljiva zamjena za staklo ili plastiku koja se koristi za izradu vjetrobrana automobila, prozirne ambalaže i biomedicinskih uređaja.

Objavljena u časopisu Science of The Total Environment, studija pokazuje da prozirno drvo smanjuje ekološki utjecaj na okoliš zbog svojih obnovljivih i biorazgradivih svojstava:

Prozirno drvo kao materijal može zamijeniti ekološki štetnu plastiku koja se izgrađuje na bazi nafte“, poručio je Prodyut Dhar, autor studije i docent na školi biokemijskog inženjerstva Indijskog instituta za tehnologiju. „Plastika se koristi kao zamjena za staklo koje je (prirodno) krhko. Međutim, prozirno drvo još je bolja alternativa iz ekološke perspektive“, rekao je.

Izvorno proizvedeno 1992. godine od strane njemačkog znanstvenika Siegfrieda Finka, a od tada su ga poboljšali drugi istraživači. Glavni sastojak koji to omogućuje jest lignin - prirodni biopolimer koji podržava biljno tkivo; za razliku od plastike, biorazgradiv je i nije otrovan, piše Phys.org.

Istraživači sa Sveučilišta Maryland napravili su korak dalje i pretvorili obične drvene ploče u proziran materijal koji je gotovo jednako proziran kao staklo, ali je jači i s boljim izolacijskim svojstvima. Vjeruje se da bi u budućnosti prozirno drvo moglo postati i novi energetski učinkovit građevinski materijal.

Kao materijal za prozore, bio bi mnogo otporniji na slučajno lomljenje te bi bolje čuvao toplinu - što je važno jer su prozori glavni izvor gubitka topline u zgradama. Također bi moglo biti potrebno manje energije za proizvodnju čistog drva jer nema visokih temperatura, piše CBC.

Prozirno drvo moglo bi postati alternativa staklu u energetski učinkovitim zgradama, ali i drugim građevinskim materijalima. Iako ovu tehnologiju tek treba podići na industrijsku razinu, istraživači kažu da ima veliki potencijal kao novi građevinski materijal.