Kanta za biootpad, unatoč novim regulativama, ima premalo pa je jedno od rješenja i kućno kompostiranje – jednostavna tehnika razgradnje organskih sastojaka iz kuhinje.
Na dno posude zapremnine 40 - 60 litara (na poklopcu napravite rupe u razmaku od 5 do 10 cm) stavi se 5 - 10 cm suhih grančica za drenažu koje će ujedno poslužiti za bolju cirkulaciju zraka u slučaju pretjeranog nakupljanja vlage. Zatim se stavlja tanki sloj kartona i 5 - 10 cm suhog lišća, piljevine, papira ili usitnjenoga kartona. Potom se na njega slaže tanak sloj zemlje, staroga komposta, glistinac i sl., koji djeluju kao prirodni aktivatori jer sadrže mikroorganizme koji će potaknuti i održavati proces razgradnje.
Na kraju dodajemo organski otpad iz kuhinje: ostatke voća i povrća, talog kave, ostatke čaja (uključujući i filtar-vrećice), suhe začine, pokošenu travu, ostatke biljaka, uvelo cvijeće (sve osim kuhane hrane, masti, ulja, prerađevina, mesa, ribe, kostiju, mliječnih proizvoda i citrusa) te ih miješamo sa slamom, suhim lišćem, papirom ili usitnjenim kartonom u omjeru 2:1 (manje kuhinjskog otpada).
Svaka 2 - 4 dana sadržaj je potrebno promiješati radi prozračivanja i pripaziti da ne bude previše vlažno.