Čakra duhovnog razvoja

Sedma ili tjemena čakra naziva se i krunska jer se nalazi na vrhu glave. U njoj su dominantne ljubičasta i bijela boja, pa je u hindu tradiciji nazivaju „lotos od tisuću latica“. Na sanskrtu je naziv za sedmu čakru sahasrara, što u prijevodu znači „tisućulisna, tisućuslojna“.

Sedma čakra je centar prosvjetljenja, čiste svijesti i duhovnog razvoja. Ona određuje našu duhovnu energiju, sposobnost da se povežemo sa svojom pravom prirodom, s drugim ljudskim bićima, s višim razinama svijesti, svemirom i Najvišim Bićem.

Na tjelesnoj razini sedma je čakra povezana s velikim mozgom, desnim okom, živčanim sustavom, hipofizom, kao i s mnogim hormonskim procesima. Smetnje u funkcioniranju sedme čakre manifestiraju se kroz probleme s imunološkim sustavom, neurološkim ili hormonskim poremećajima, glavoboljom, migrenom, poremećajima sna i mentalnim bolestima.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini neravnoteža sedme čakre vidljiva je u osjećaju straha, besmisla, bezvrijednosti, praznine, usamljenosti, anksioznosti, depresiji, zaboravnosti, pesimizmu, pohlepi, materijalizmu i dugoročnom smanjenju kognitivne sposobnosti.

Karakteristike sedme, tjemene čakre

Eterična ulja za uravnoteživanje krunske čakre

Eterična ulja miloduha, bosiljka i lavande neka su od ulja koja se koriste za balansiranje i otvaranje sedme čakre.

Sveta biljka miloduh

Eterično ulje miloduha jača imunitet, smiruje živčanu napetost, stimulira um i poboljšava koncentraciju. Primijenjuje se kod tegoba dišnog sustava (astma, gripa, groznica, kašalj, bronhitis), virusnih infekcija (herpes i HIV virus), rana, modrica, glavobolje, migrene, reume, artritisa, kroničnog umora i stresa.

Miloduh je sveta biljka i spominje se u Svetom pismu. Naziva se i izop, što potječe od grčke riječi „hyssopos“ i hebrejske riječi „esob“, što znači sveta biljka.

U jednom od psalama Starog zavjeta, kralj David je rekao: „Poškropi me izopom da se očistim, operi me, i bit ću bjelji od snijega!“. Biblijski junak imao je u vidu ne samo tjelesno, već i više duhovno čišćenje.

Eterično ulje bosiljka ima stimulativno djelovanje i osnažuje umno i tjelesno zamoren organizam, pa se zbog toga preporučuje kad je potrebno savladati mentalni umor, razbistriti misli, fokusirati se i održati pažnju, poboljšati koncentraciju i pamćenje. Naziv bosiljak potiče od grčke riječi „basileus“ – kralj. Također se smatra svetom biljkom, ima iscjeljujući, pročišćavajući i vrlo pozitivan tjelesni, suptilni i duhovni učinak na osobe i okruženje. Posebno se preporučuje protiv stresa, nesanice, glavobolja i migrena.

Pročišćavajuća moć lavande

Eterično ulje lavande jedno je od najblažih i najčešće korištenih ulja. Naziv lavanda potječe od latinske riječi „lavare“ što znači pranje ili kupanje, ukratko, pročišćenje. Izvrsno se miješa s ostalim uljima i može se nanositi na kožu u nerazblaženom stanju.

Najdragocjenija svojstva lavandina ulja su njegova sposobnost uspostavljanja poljuljane tjelesne i psihičke ravnoteže, ublažavanje glavobolje, migrene, nesanice i stresa. Cvjetovi lavande imaju prelijepu ljubičastu boju koja uravnotežavajuće djeluje na sedmu čakru.

Za balansiranje sedme čakre dodajte nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u posudu s toplom vodom ili u aromaru. U slučaju da se niste u mogućnosti inhalirati, stavite 1-3 kapi preporučenih eteričnih ulja na papirnatu maramicu, pa snažno i duboko udahnite nekoliko puta.

Također, možete utrljati par kapi specijalne mješavine eteričnih ulja za balansiranje sedme čakre direktno na tjeme glave ili ručni zglob.