Rečenica francuskog psihologa pomaže u 93% slučajeva: Prizovite sve što je u domeni mogućnosti pozitivnim afirmacijama

Moć pozitivnih misli danas je priznatija nego ikada prije, a ova psihološka praksa svoj začetak duguje legendarnom francuskom psihologu i njegovoj poznatoj rečenici

Shutterstock

Émile Coué francuski je psiholog koji je zagovarao važnost autosugestije i vrijednost pozitivnih misli koje imaju moć prizvati boljitak u naš život. U svojoj je karijeri rano počeo izučavati hipnozu kako bi pomogao pacijentima s različitim fizičkim i mentalnim problemima. Ipak, uspjeh nije dolazio u tako velikoj mjeri pa se okrenuo nekim drugim tehnikama liječenja, a ostao je najpoznatiji po čuvenoj rečenici koja mu se pripisuje. 

U svojoj knjizi Ovladavanje sobom kroz svjesnu autosugestiju temeljito objašnjava važnost autosugestije, odnosno samohipnoze kao metode osobne promjene. Možemo li i u kojoj mjeri zaista pomoći sami sebi ovisi o mnogo faktora na koje i imamo i nemamo utjecaj, a Coué je poučavao kako je ipak važno da bilo čije ozdravljenje bude u domeni fizičkih mogućnosti. Po nekim razmatranjima, do boljitka dolazi kod 93% slučajeva u kojima je to moguće, a u preostalih 7% vjerojatno se radi o skeptičnom pokušaju prihvaćanja njegovih naputaka. 

'Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem', njegova je poznata rečenica čije detaljno objašnjenje upravo sačinjava sve elemente ovoga izučavanja.

  • Pozitivna afirmacija: Rečenica je afirmativna i optimistična. Ponavljanje pozitivnih izjava može pomoći pojedincu da usvoji optimističniji pogled na život i vlastite sposobnosti.
  • Svakodnevno ponavljanje: Ponavljanje ove rečenice svakog dana može stvoriti rutinu koja jača uvjerenje u napredak i pozitivne promjene. Dosljednost u autosugestiji poboljšava njezinu učinkovitost.
  • Holistički pristup: Izraz "u svakom pogledu" implicira sveobuhvatan pristup osobnom napretku, pokrivajući fizičko, mentalno i emocionalno stanje. Ovo sugerira da poboljšanja mogu biti viđena u svim aspektima života.
  • Progresivni napredak: Fokusiranje na "sve više napredujem" podrazumijeva kontinuirani, kumulativni napredak, a ne trenutne ili dramatične promjene. Ovaj pristup pomaže u izbjegavanju frustracije zbog nerealnih očekivanja.

Coué je vjerovao da ponavljanjem ove rečenice, pojedinci mogu uvjeriti svoj um u istinitost te tvrdnje, što bi posljedično dovelo do pozitivnih promjena u njihovom životu. Prema njegovoj teoriji, podsvijest igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg ponašanja i percepcije stvarnosti. Ako možemo uvjeriti podsvijest da svakodnevno napredujemo, to će se odraziti na naše stvarne postupke i osjećaje, što će dovesti do stvarnog napretka i poboljšanja u različitim aspektima života.