Za doručak je važno odabrati namirnice koje pogoduju našem organizmu, kao i obratiti pažnju na to kako jedemo prvi obrok u danu. Doručak je ključan za pokretanje metabolizma i pružanje energije potrebne za početak dana. Naravno, svaki organizam je drukčiji i važno je poznavati svoje individualne potrebe kako bismo znali što nam odgovara, a što ne. Ipak, postoje određene smjernice kojih se svakako važno pridržavati.

Ovo su 3 osnovne smjernice kojih se možete držati prilikom kreiranja doručka ako želite zdravo smršaviti i osjećati se dobro.

1. Pravilna kombinacija nutrijenata

Doručak bi trebao biti uravnotežen i sadržavati kombinaciju ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Kombinacija ovih nutrijenata ne samo da pruža energiju, već i pomaže u održavanju osjećaja sitosti tijekom dužeg razdoblja. Primjeri dobrih izbora za doručak uključuju zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima, grčki jogurt s medom i svježim voćem ili integralni kruh s avokadom i jajima.

2. Važno je kada i kako jedemo

Ako jedete unutar sat vremena od buđenja utjecat ćete na stabilizaciju razine šećera u krvi, što je ključno za kontrolu apetita i sprječavanje prejedanja. Preskakanje doručka često rezultira osjećajem intenzivne gladi kasnije tijekom dana, što može dovesti do konzumacije nezdravih, visokokaloričnih namirnica. Osim toga, za doručak je važno odvojiti vrijeme, a ne pojesti prvi obrok na brzinu i u hodu. 

3. Osim hrane, bitna je i hidratacija

I za kraj - ne zaboravite na unos tekućine! Pijenje vode odmah nakon buđenja i tijekom doručka može pomoći u smanjenju osjećaja gladi, jer dehidracija može biti pogrešno protumačena kao glad. Voda također pomaže u probavi i održava metabolizam aktivnim što je itekako važno za cjelokupni boljitak zdravstvene slike.