Poveća li se vama, kao meni, u vrijeme blagdana apetit? U ovo vrijeme uvijek imam povećanu želju za kolačima, keksićima, fritulama, i svemu što se jede u blagdasnkom periodu, a ne sadrži meso. Odjednom jako volim kuhano vino i likere. Sve ono u čemu povremeno tijekom godine guštam, u prosincu ljestvica žudnje skoči na 10. Danas mi to ne predstavlja problem. Bilo je perioda u mom životu kada je ova vrsta ponašanja za sobom vukla ogroman osjećaj krivnje, optuživanja i kritiziranja sebe. Sada znam kako uživati u njemu. I podijelit ću s vama kako nam mindfulness može pomoći.
Umjesto da uživamo u količini, uživajmo u okusima. Mindfulness je praksa svjesnosti sadašnjeg trenutka. Senzacija, okusa, mirisa, okruženja u kojem se nalazimo bez osuđivanja. Jedimo svjesno i tako nahranimo sva svoja čula. Vid, sluh, okus, miris, dodir. Dodajem i ona koja je u svojim djelima dodavao filozof i ezoteričar Rudolf Steiner - osjećaj za toplinu, ravnotežu, kretanje, jezik, misao i život. Dobili smo cijeli jedan vatromet života.
Uživajte u okusima blagdana tako da si uzmete vremena da ih doživite. Zapitajte se:
Zašto jedem sada?
Što jedem sada?
Što još radim sada, a da mi odvlači pažnju od jela?
Budite zahvalni na jelu. Žvačite. Žvačite i žvačite. Možda i vama, poput mene, treba trening žvakanja. Što to znači? Znala sam zagristi hranu, samo je dva puta prožvakati i progutati. Hranu nisam okusila, samo sam je gutala. Žvakanje je važno. Žvačite. Uživanje u hrani neka bude ritual, a ne samo zadatak koji obavljate. Uključite svu svoju pažnju.
Primijetit ćete da se bolje osjećate, više uživate u okusima, prepoznajete kada vam je dovoljno. Onaj osjećaj koji sam spominjala na početku nije toliko intenzivan. Smanjuje se. Jer konzumirate hranu i piće na drugačiji način. Posvećujete pažnju.
Uživajte u prazničkoj trpezi svim čulima. U tome vam može pomoći i sljedeća meditacija. Budite svjesni i podijelite s drugima ono što imate.