Ritual, pomalo mistična riječ s prizvukom nečeg drevnog i svetog. Najčešće pomislimo na društvenu, religijsku ili duhovnu ceremoniju u kojoj sudjelujemo u posebnim trenucima. Zvuči vrlo ozbiljno dok se ne prisjetimo dobro nam poznatog rituala poput Božića, od neizostavnog ukrašavanja jelke, preko darova, druženja i ukusnih jela do tradicionalnih crkvenih obreda. U svakodnevici živimo bezbroj rituala kulturne i povijesne baštine te onih osobnih.

Ritual je, kako ga definira rječnik, niz aktivnosti koje uključuju posebne geste, riječi i predmete. Te se aktivnosti izvode uvijek istim redoslijedom, u posebnome trenutku, na posebnome mjestu. Društveni ili osobni, svečani ili svakodnevni, rituali su vezivno tkivo našeg života.

Za razliku od navika koje obavljamo bez previše razmišljanja, osobni rituali su pomno pripremljeni, brižno izvedeni pravilnim slijedom postupaka koji za nas imaju dublje značenje. Sretni smo kada doživimo jedinstveni ritual poput vjenčanja, krštenja ili promocije. Još je više cikličnih rituala poput rođendana i godišnjica kojima slavimo i pamtimo važne trenutke svoje prošlosti. Ima i tužnih rituala poput pogreba koji pomažu da prihvatimo gubitke i tuge kao neizbježni dio ljudskih iskustava.

Takvi rituali donose utjehu i podršku zajednice. Ritual može biti nešto jednostavno poput jutarnjeg ispijanja kave, večernje meditacije ili spremanja djeteta na spavanje. Svaki ljubavni par ima svoje intimne rituale koji su važni za dugovječnost veze. Ritualima mjerimo posebne trenutke, određujemo ritam svog razvoja. Oni su poput putokaza, potrebni su nam da se ne izgubimo, uvijek nas iznova podsjećaju na to tko smo te kojoj zajednici pripadamo.

I naše srce ima svoje skrovite rituale. Oblikovali su ih naši usponi i padovi, ljubavi i samoće, tuge i radosti, pjesme, knjige, ljudi. Prakticiramo ih u samotnim šetnjama, plesu kad nas nitko ne gleda, u tišini u kojoj promatramo sebe. Snaga rituala je velika; tu su da bi nas podržali, utješili, nadahnuli. Stvaranjem osobnih rituala kojima slavimo život, svjetlost i ljubav za sobom ostavljamo trag svog postojanja.