Nisu nužno spiritualni

Kad čujete riječ ritual, na što prvo pomislite? Možda ovaj pojam povezujete s nedjeljnom misom, vjenčanjima, bojenjem uskrsnih pisanica... Rituali često imaju religijsku konotaciju jer gotovo svaka kultura ima duhovne i vjerske obrede, međutim, oni se izdižu iznad molitvi i duhovnih ceremonija. Nisu nužno ni religiozni ni spiritualni.

Prisutniji su u našoj svakodnevici nego što to primjećujemo. Brojni djelići našeg dana protkani su nekim vrstama rituala – profanim, predvidivim, šablonskim obrascima ponašanja. Često ih uzimamo zdravo za gotovo jer ih činimo nesvjesno, ne razmišljamo o njima.

Snažan alat kad su upotrijebljeni smisleno i sa svrhom

Rituali, međutim, mogu postati nevjerojatno snažan alat kad ih upotrebljavamo smisleno i sa svrhom – omogućuju nam da s dubljim smislom i većim zadovoljstvom iskusimo svakodnevicu. Voda je, na primjer, samo voda dok je ne odlučimo piti svako jutro natašte, toplu i aromatiziranu limunovim sokom, vizualizirajući pritom kako svaki gutljaj iscjeljuje cijelo naše tijelo. Rituali nam mogu pomoći da običnim stvarima udahnemo dašak čarolije.

Premda i ponavljajuće navike mogu blagotvorno djelovati na sve razine našeg bića, rituali se razlikuju od običaja i navika, smatra magistar psihologije Luka Škrinjarić: „Navike su ono što gotovo nesvjesno činimo svaki dan jer nas je netko tome naučio ili smo tijekom godina sami to usvojili. Često navike smatramo dijelom svog karaktera, a one mogu biti pozitivne i negativne, kojih nam se ponekad teško riješiti. Za razliku od navika, rituali imaju smisao, radimo ih svjesno, često upravo za svoj boljitak.“

Navike koje služe našoj dobrobiti

Istraživanje sveučilišta Duke utvrdilo je da više od 40 posto onoga što svakodnevno činimo nije rezultat promišljenog odlučivanja, nego su to naše automatizirane radnje. Takve navike mogu biti dobre upravo zato što ih činimo nesvjesno te, reducirajući kognitivne procese, čuvamo svoju mentalnu energiju. No, ovisno o tome kakve su, one mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na naš život.

Same za sebe, mogu se činiti beznačajne, ali zbog svoje repetitivne prirode mogu uvelike utjecati na naše zdravlje, odnose, produktivnost, blagostanje... Američka konzultantica i coach Jan Stanley smatra da bismo trebali preispitati svoje navike te zadržati samo one koje služe našoj dobrobiti. Preporučuje, stoga, da se redovito pitamo: „Koje navike djeluju u moju korist?“

Kako nam rituali pomažu poboljšati život?

Za razliku od rutinskih radnji, rituale radimo u namjeri, sa srcem

Na sreću, većina nas misli da su navike važne; prepoznali smo se u tvrdnji da navike kroje našu sudbinu. Ako se slažemo da su navike toliko moćne, onda su rituali još moćniji jer se njima svjesno i predano okrećemo prema sebi samima – onome što nam je važno i što bismo trebali raditi. Za razliku od rutinskih radnji, koje obavljamo kao da smo na autopilotu, rituale ne izvodimo zato što moramo – poduzimamo ih u namjeri, s punim srcem i dušom.

Koliko su važni u današnjem svijetu koji tehnologija ispunjava stresom i distrakcijama pojašnjava life coach Tomislav Tomić: „Kultiviranje rituala na dnevnoj bazi ne stvara samo osjećaj stalnosti u svijetu čestih i nepredvidivih promjena, nego nam i pomaže usmjeriti energiju na ono što smatramo bitnim i korisnim za svoj daljnji osobni razvoj.“

21 dan do promjene

Rituale tako možemo strateški koristiti kao jednostavno sredstvo kojim ćemo učvrstiti i poboljšati način življenja jer čak i najsitniji, osobni rituali, koje izvodimo dosljedno i introspektivno, mogu imati neizmjerno pozitivan i blagotvoran utjecaj na naš život. Magistar Škrinjarić pojašnjava da novija istraživanja s Harvarda pokazuju kako malim intervencijama, u obliku rituala, možemo već za 21 dan promijeniti način na koji naš mozak doživljava svijet oko nas ili kako doživljavamo sami sebe.

Na primjer, pranje zuba može biti rutinska radnja; obavljamo je 2-3 puta dnevno bez prevelikog razmišljanja. No ista ta dentalna higijena može postati ritualni čin koji podiže samopouzdanje ako osoba istovremeno, s osmijehom gledajući svoj odraz u zrcalu, primjerice, ponavlja: „Ja sam lijepa“, „Ja sam pametna“ ili slično.

21 dan do promjene

Rituali nam, također, mogu dati osjećaj kontrole kad životne situacije postanu izazovne. Podržavaju našu potrebu za strukturom i ravnotežom. Dopuštaju nam da zastanemo i povežemo se sa sobom i svojim potrebama, i u najizazovnijim trenucima. Mogu nas podsjetiti na to koliko smo dragocjeni te da su i naše potrebe važne.

Većina nas je prezaposlena i teško pronalazimo slobodan trenutak koji bismo posvetili samo sebi, a ritual nas, kao svojevrstan obred, može dislocirati iz svakodnevice i prenijeti na neko nama „sveto“ mjesto.  Bilo da je to namakanje u kupki, slušanje glazbe ili vježbanje joge – takve radnje kojima se samoobnavljamo i posvećujemo samo sebi ne moraju biti isprazne.

Kako se stvara ritual: 5 koraka do boljeg života

Ljekovita moć običnih stvari

Kao što u knjizi Izvanredna ljekovita moć običnih stvari navodi dr. Larry Dossey, jedan od vodećih autoriteta za samopomoć, neka od najvećih blaga kriju se u običnim, svakodnevnim stvarima.

Većina roditelja može svjedočiti o snazi obiteljskih rituala i njihovoj sposobnosti da djeci pruže ugodu. „Kad je moj sin bio mali, imali smo svoje večernje rituale uz priče prije spavanja. Ušuškali bismo se u krevetu i družili s anđelima i čarobnjacima, maštali i putovali u razne čarobne zemlje gdje magija nikad ne prestaje.

Danas, kad je sin odrastao, i dalje njegujemo večernje rituale, ali na drugačiji način. Uz večeru, na kojoj nema mobitela, prisjetimo se svega u tom danu, a posebno onoga na čemu smo zahvalni, te osvijestimo ono što smo mogli možda drugačije ili bolje učiniti“, kaže Zagrepčanka Mirjana Petković, Life & Relax Kids coach.

Jutarnji i večernji

Naravno, rituali i odraslima mogu pomoći da u stresnoj svakodnevici stvore ozračje mira i zadovoljstva. Večernjim se ritualom, na primjer, možemo lakše distancirati od posla, prebacujući se u ‘privatnu sferu’, a jutarnji ritual može nas bolje pripremiti za dan koji je pred nama. O tome svjedoči Inga Lalić, poslovna konzultantica, coach i trenerica, koja od 2002. godine svako jutro odvaja 20 minuta za prakticiranje transcendentalne meditacije.

„Taj mi ritual pomaže da se povežem sa sobom, iskristaliziram svoje misli, odvojim važno od nevažnog i napuni me energijom s kojom krećem u dan. Pomaže mi da se lakše nosim sa svakodnevnim izazovima koji su neminovni kad vodite vlastitu tvrtku. Prednost meditiranja je što to mogu činiti bilo gdje, a to je izuzetno praktično kad sam na poslovnom putu.“

Povezaniji sa sobom i bližnjima

Rituali ne moraju biti kompleksni ili neuobičajeni da bi bili učinkoviti. Količina vremena koju nekom svom ritualu odlučite posvetiti, također, nije esencijalna, važno je koliko ćete dosljednosti i pažnje usmjeriti na njega, a najvažnije je da bude po vašoj mjeri, tj. da ritual za vas ima osobno značenje i simboliku.

Kad hotimice osmislite ritual koji će vas ispuniti, primjerice, mirnoćom pomoću meditacije, pozitivnošću putem pisanja dnevnika zahvalnosti ili srećom dok sjedite u krugu obitelji, osjećat ćete se više povezani sa sobom ili s osobama do kojih vam je najviše stalo. Moći ćete osjetiti koliko snažno rituali mogu ispuniti dane pozitivnošću, ljubavlju, mirom, zadovoljstvom...

Snaga za stvaranje života kakav želimo

Takva, gotovo alkemičarska moć rituala ne proizlazi iz nekog određenog vjerovanja ili sreće. „Snaga koja nam je potrebna za stvaranje života kakvog želimo skriva se u nama – rituali nam samo pomažu aktivirati i usmjeriti snagu u sebi“, ističe life coach Tomislav Tomić.

Mali rituali kojima ćete pristupiti svjesno i u namjeri mogu biti ona vitalna karika koja vam nedostaje u životu. Možda oni stari, koje ste prakticirali, više ne djeluju, no nikad nije kasno stvoriti nove. Niste li sigurni odakle krenuti, prisvojite ritual američkog velikana Benjamina Franklina koji je dan započinjao pitajući se: „Što ću danas dobro napraviti“, a završavao pitanjem: „Što sam danas dobro napravio?“