Rituali - put u smisleniji život

1. Pomažu nam da se „prebacimo“ u određene dijelove dana te postanemo svjesniji i prisutniji. Jutarnji rituali, oni u vrijeme ručka ili opuštajući pred počinak mogu sig­nalizirati mozgu i tijelu da smo spremni prijeći iz jednog raspoloženja u drugo, iz jedne energije u drugu – svjesno prelazimo u drugi dio dana, na sljedeću aktivnost. Primjerice, jutarnjim čitanjem pozitivnog štiva možete definirati ton dana koji je pred vama, osviještena šetnja u šutnji za vrijeme stanke za ručak može vas osloboditi nagomilanog stresa i osnažiti vas za popodne, a večernja aromaterapijska kupka, masaža stopala zagrijanim uljem ili pisanje dnevnika zahvalnosti prije odlaska na spavanje mogu poslužiti za mentalno odvajanje od proteklog dana.

2. Oslobađaju nas negativnih emocija. Rituali nam dopuštaju da sami sebi priz­namo i potom otpustimo negativne i kritičke emocije koje nas koče. Ako vas već neko vrijeme mori loš osjećaj ili se s određenim emocijama ne nosite najbolje, osmislite ritual kako ih se osloboditi. Na primjer, zapišite sve negativne emocije na papir, a zatim ga ceremonijalno zapalite na plamenu svijeće, zakopajte u vrtu ili pustite da otplovi niz rijeku.

3. Daju smisao stvarima koje su nam važne. Rituali daju dublji smisao našem životu i pomažu nam osvijestiti ono što nam je važno. Ako želite da članovi vaše obitelji budu bliskiji, napravite obiteljski ritual za vrijeme večere kad će svaki član navesti najljepšu, najgoru i najsmješniju stvar koja mu se taj dan dogodila. Volite li prirodu, kreirajte sezonske rituale slavljenja zelenila: u jesen to može biti planinarenje, a u proljeće sadnja drveća. Želite li se, pak, posvetiti jogijskoj praksi na ritualan način, prije vježbanja izgovarajte molitvu na sanskrtu ili paljenjem listića kadulje energetski očistite prostor u kojem vježbate.

Kako se stvara ritual: 5 koraka do boljeg života