Na izmaku smo godine. Unatoč sveprisutnom konzumerizmu, mnogi ovo blagdansko razdoblje vide u novom svjetlu. Pravi je trenutak da osvijestimo za što sve možemo biti zahvalni i koji su najdragocjeniji darovi koje možemo dijeliti.

Posvećujemo li dovoljno vremena svojima bližnjima? Znamo li slušati druge i uvažavati njihove osjećaje i potrebe? Jesmo li kadri premostiti nesuglasice i pružiti ruku nekome u nevolji? Jesmo li voljni bolje razumjeti sebe i svijet oko nas, otkrivajući nešto novo i lijepo u svakom danu?

1. Neka na vrhu top liste darova budu suosjećanje i zajedništvo. Širite pozitivnu energiju, pomognite usamljenima i nemoćnima.

2. Budite zahvalni na svemu što nam priroda daje. S dragim osobama otiđite u šetnju ili na izlet kad god možete, uživajući u okrepljujućoj svježini zime.

3. U prirodi ćete pronaći i savršen materijal za ukrašavanje doma: češere, grančice, žirove, bobice, mahovinu, zimzelen...

4. Mnogo je prirodnih elemenata i u božićnim narodnim običajima poput sijanja pšenice, poklanjanja jabuka, prostiranja slame... Potaknite starije da se prisjete kako su se nekada proslavljali blagdani. Priredite djeci bajkoviti vremeplov sa starinskim predmetima, fotografijama, čestitkama, pjesmaricama...

5. Vedri duh Božića prizvat ćete i zajedničkim kuhanjem i blagovanjem. Ujedno je to prilika da hranu pripremite kao dar (iznenadite prijatelje i susjede domaćim specijalitetima) ili ukras – primjerice, keksi ispečeni u kalupima raznih oblika mogu se objesiti na bor, a od kokica se mogu nanizati „snježne“ dekoracije.

6. Umjesto da gomilate božićni nakit neprestanom kupnjom novih primjeraka, napravite inventuru svega što već imate. Korisna je to reciklaža, ali i lijep blagdanski ritual u kojemu će uživati sve generacije. Zbirku nakita možete bez kupnje „osvježiti“ i tako da pitate rodbinu i prijatelje čega se žele riješiti – ljudi obično imaju „viškove“ koje će rado pokloniti ili razmijeniti.

7. Općenito za ukrašavanje možete reciklirati što god imate u kući: vaze, posuđe, figurice, stolnjake, limenke, košare, svjetiljke, vješalice, stolce, ormariće... Za bajkovite svjetlosne efekte, postavite ogledalo tako da se u njemu reflektira više prirodne svjetlosti koja dopire s prozora ili pak odsjaj svijeća. Izbjegavajte umjetne svijeće, odnosno parafinske, jer ispuštaju štetne tvari. Za zdravlje i okoliš najpovoljnije su svijeće od čistog sojina voska te pčelinjeg voska najbolje je nabavljati ih od lokalnih pčelara koji uzgajaju pčele na ekološki način, a svijeće proizvode bez ikakvih umjetnih dodataka.