Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJI BLAGDANI: Donosimo ideje za osvještenije slavlje i izradu ukrasa 

Autor Ivana Vodogažec

Ako već komercijaliziramo blagdane, ipak to možemo činiti tako da bude ekološki prihvatljivije. Evo kako...

 snijeg, bor Izvor: Alisa Anton/Unsplash

Gledajući kako iz godine u godinu u Londonu sve više božićnih drvaca biva odbačeno na ulicu, Catherine Loveless i Jonathan Mearns odlučili su ponuditi održiviji način blagdanskog ukrašavanja doma crnogoricom. Osnovali su tvrtku za iznajmljivanje borova London Christmas Tree Rental koja je izazvala ogromno zanimanje.

Drvca u teglama isporučuju na kućni prag, s uputama za održavanje. Nakon blagdana stručnjaci dolaze po njih i vraćaju ih na farmu, gdje ih uzgajaju i brinu se o njima do sljedećeg iznajmljivanja. Korisnici čak mogu rezervirati isto drvo koje su imali prošli put, nadjenuti mu ime i pratiti kako raste te ga ponovo „ugostiti“ u svom domu.

Poruka je jasna: ako već komercijaliziramo blagdane, ipak to možemo činiti tako da bude ekološki prihvatljivije. Nemojte podleći groznici neumjerene kupnje i gomilanja stvari, nego si uljepšajte vrijeme Božića i ulaska u novu godinu na jednostavnije i smislenije načine.

Izradite dekoracije od grančica, mahovine, češera, žirova, slame, drva, recikliranog papira ili kartona, vune... Koristite li sintetičke materijale, ne kupujte, nego reciklirajte ono što već imate kod kuće, npr. kuglice, žaruljice, figurice, ukrasni papir, tkanine, vrpce i slično. Kupujete li ipak ukrase, birajte domaće rukotvorine lokalnih proizvođača, izrađene od prirodnih i recikliranih materijala.

 Ekološke ideje za božićne blagdane Izvor: Pexels

• Često se postavlja pitanje je li prirodno blagdansko drvce ekološki prihvatljivije od umjetnog. Obje varijante imaju svoje prednosti i mane. Odabirom umjetnog drvca izbjegava se sječa stabala, kao i nepotreban masovni uzgoj borova samo za komercijalne svrhe i njihovo odbacivanje nakon blagdana. Umjetni je bor dugotrajan, a to je i jedino što njegovo postojanje čini opravdanim. Ekolozi, naime, preporučuju da umjetno drvce treba koristiti najmanje deset godina da bi njegova proizvodnja imala manji utjecaj na okoliš nego uzgoj prirodnog „komercijalnog“ bora.

Prirodno drvce u tegli, koje može preživjeti do sljedeće godine (u međuvremenu ga možete i presaditi u tlo) poželjnije je, dakako, nego odrezano drvce. Također valja provjeriti potječe li drvo iz šume ili rasadnika kojima se upravlja na održiv način. Dajte prednost lokalnom uzgoju, a izbjegavajte drvca koja se dopremaju s velikih udaljenosti.

Ako ste se ipak odlučili za posječeno drvo, treba ga reciklirati, npr. za ogrjev ili kompost. U nekim gradovima komunalne službe nakon blagdana prikupljaju drvca, pa se na vrijeme raspitajte gdje i kako ih odložiti.

Izdvojeno za vas...

Bilo da koristite obične ili mirisne svijeće, svakako izbjegavajte one umjetne, odnosno parafinske, jer ispuštaju štetne tvari. Za zdravlje i okoliš najprikladnije su svijeće od čistog sojina voska, s pamučnim fitiljem i prirodnim mirisnim uljima. Sojine svijeće potpuno su biorazgradive i traju znatno dulje od parafinskih svijeća. Odličan odabir su i svijeće od pčelinjeg voska koje obogaćuju zrak ljekovitim tvarima. Ipak, pazite na njihovu kakvoću – najbolje je nabavljati ih od lokalnih pčelara koji pčele uzgajaju na ekološki način, a svijeće proizvode bez ikakvih umjetnih dodataka.

Ne koristite prskalice, petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva. Ne samo što onečišćuju okoliš i povećavaju opasnost od požara nego su vrlo opasna jer mogu uzrokovati teške ozljede, kako ljudi, tako i životinja. Eksplozivna pirotehnika stvara i veliku buku koja je mnogim ljudima neugodna, a kućnim ljubimcima nepodnošljiva zbog njihova istančanog sluha.

Ne kupujte životinje u takozvanim pet shopovima ili od uzgajivača kao blagdanske darove! Želite li nekoga razveseliti novim kućnim ljubimcem, udomite ga iz skloništa za napuštene životinje. Pritom pomno provjerite želi li se ta osoba doista brinuti o životinji.

Nemojte darovati divlje životinje koje se drže u zatočeništvu poput ribica, ptica, hrčaka, kornjača i slično. Umjesto toga možete kao dar odabrati edukativnu knjigu ili CD o životinjama.

Stvari koje više ne želite koristiti, a u dobrom su stanju, darujte humanitarnim udrugama. Pozovite i svoje prijatelje pa zajedno prikupite donacije.

Ne pretjerujte s blagdanskim delicijama da se ne biste prejedali i bacali hranu.

Izađite izvan iz kuće barem na pola sata. I zimski dani pogodni su za šetnje i izlete, pa uživajte na svježem zraku.

Izdvojeno za vas...

Najnovije