Negativni utjecaju neispavanosti

Neispavanost može negativno utjecati na vaš život ako se ne odmarate dovoljno svake noći. Mnogi ljudi pate od kronične boli, bolesti, pa čak i pretilosti kao rezultat nedovoljnog spavanja, piše portal hackspirit.

Danas ćemo vam opisati meditaciju spavanja koju možete koristiti za miran noćni odmor.

Evo 10 koraka koje možete poduzeti:

Korak 1: Dišite

Nakon što se smjestite u krevet, odvojite nekoliko trenutaka i usredotočite se na svoje disanje.

Pokušajte udahnuti i izdahnuti pet puta duboko. Obratite pažnju na to kako se zrak kreće kroz vaša pluća i izlazi iz njih.

Obratiti pažnju na vaše tijelo. Važno je da se tijekom vježbanja disanja oslobađate napetosti i stresa.

Korak 2: Ne žurite

Iako vam se čini da se utrkujete sa satom kako biste zaspali, dajte si vremena za uspavljivanje jer to može uvelike poboljšati kvalitetu sna.

Obratite pažnju na ugodan miris posteljine na kojoj ležite, kako vam se tijelo odmara i na misli koje vam prolaze glavom. 

Korak 3: Uključite se

Kad se smjestite u svoj krevet, razmislite kako se osjećate u sobi. Kakvi su zvukovi u njoj? Postoji li šum koji se može ukloniti? Možete li sobu učiniti tamnijom? Možete li otpustiti misli koje vas proganjaju? 

Što vas sprječava da se opustite?

Korak 4: Skenirajte tijelo

Pomoću mašte prođite po svakom dijelu tijela usredotočujući se na to kako se osjeća svaki dio vašeg tijela. Ako je napeto, pokušajte ga opustiti.

Ako je opušteno, uživajte. Od vrha glave do prstiju, fokusirajte se na svaki dio tijela oko 20 sekundi.

Ovo se može činiti kao puno posla, ali korisna je vježba usredotočenja misli na nešto drugo osim na stresan dan koji ste imali.

Korak 5: Samo dišite

Ne brinite kako i kada dišete. Samo dišite. Obratite pažnju na to gdje se događa uspon i pad vašeg disanja i usredotočite se na to područje vašeg tijela na kratko vrijeme.

Možda ćete primijetiti da se ritam disanja mijenja kad počnete obraćati pažnju na to - to je normalno, pa samo nastavite s vježbom.

Korak 6: Svi oni koji lutaju nisu izgubljeni

Zapamtite da ne postoji ispravan ili pogrešan način disanja kada se pokušavate opustiti pred san.

Ako vaš um želi lutati, preusmjerite ga natrag na udah i izdah.

Ako vam se trbuh podiže i pada sa svakim udisajem, obratite pažnju na to. Pomoći će u borbi protiv poruka koje vaš mozak pokušava obraditi i oteti vaš san.

Korak 7: Obrnuta psihologija

Važan dio pripreme za spavanje je razmišljanje o danu koji je iza vas kako biste se podsjetili na sve zbog čega u svom životu morate biti zahvalni.

Počevši od mjesta na kojem se nalazite dok se pripremate za san, prođite mentalno kroz dan sve do prvog trenutka kada ste otvorili oči tog istog dana.

Vježba prisjećanja osigurat će da vaš mozak ne odluta previše od svog zadatka.

Korak 8: Dajte sebi dopuštenje

Kad se počnete osjećati dobro zbog dana koji ste proživjeli, dozvolite si da odete spavati. Krenite s jednim malim dijelom tijela dok mislima ne prođete cijelo tijelo i dopustite si zaspati.

Korak 9: Isključite se

Dok mislima putujete svakim dijelom tijela, proglasite dan odrađenim i dopustite tijelu da se opusti.

Ako ste se ikad probudili osjećajući da ne želite ustati jer vam je bilo tako ugodno, onda znate kako je sjajan osjećaj biti potpuno opušten. To je cilj. 

Korak 10: Spavate li već?

Lako je moguće da prolazeći kroz ove vježbe nećete stići do desetog koraka. Ako ste zaspali prije, još bolje.

Ako se i dalje mučite, dajte si vremena. Ne zaboravite smanjiti aktivnost prije spavanja, napraviti si vruću kupku ili tuš i pojesti malo proteina koji će vam pomoći da se tijelo oporavi tijekom noći.