Kad meditacija uznemiruje

Mnogi koji su pokušali meditirati, unatoč trudu i dobroj volji, brzo su odustali. Nemir koji ih uhvati dok nepomično sjede zatvorenih očiju ubrzo ih nagna da se pokrenu. Umjesto da ih smiri, meditacija ih uznemiri. Zbog današnjeg načina života prepuni smo misli, tjeskobe, planova, unutarnje žurbe, potrebe da stalno nešto činimo i, dakako, kad sjednemo kako bismo ušli u svoj unutarnji svijet, iz glave nahrupi to nagomilano mnoštvo. A to nije nimalo ugodno.

Da tako živi zapadnjački čovjek bio je svjestan indijski mistik Osho pa je kreirao na desetke aktivnih meditacija. Njihova specifičnost jest da imaju fazu pokreta i često fazu katarze, kako bismo iz sebe izbacili sve što smo tijekom dana potisnuli i suspregnuli da bismo mogli funkcionirati u društvu. Osho je bio svjestan da naši strahovi, ljutnje, boli i druge emocije ne nestaju samo zato što ih potisnemo. Oni se zadržavaju u našem energetskom sustavu, a mi ih samo prikrivamo – smiješkom, ozbiljnošću ili nekom drugom osobinom. No to u nama stvara napetost. A meditacija je upravo suprotnost – ona je opuštanje.

Pustite paru

Da bismo mogli doći od napetosti do opuštanja, moramo otklopiti unutarnji poklopac koji pritišće "našu paru". I upravo tome služe aktivna faza i faza katarze u meditaciji. Bez obzira na to plešemo li, skačemo ili se tresemo, u meditaciji taj pokret služi da se u nama pokrene blokirana energija i procirkulira. Faza katarze pomaže nam da iz sebe izbacimo sve što smo potisnuli ili skrivamo (bijes, suze, tugu, povrede...) a da istovremeno tu energiju ne moramo usmjeriti na druge ljude. U toj fazi možemo vikati, lupati jastuke, plakati, raditi grimase, odnosno dopustiti da bez kontrole izađe što god u tom trenutku iz naše nutrine dolazi.

Jedna od najučinkovitijih Oshovih tehnika je Dinamična meditacija koja obuhvaća sve spomenuto, a prepoznali su je i mnogi stručnjaci iz područja psihologije, socijalnog rada i medicine te veoma uspješno primjenjivali u grupnom terapijskom radu.

Tek kad unutarnji kaos izgubi zamah, spremni smo doista na meditaciju, a to je nepristrano promatranje svega što se u nama odvija bez potrebe da to ocjenjujemo, sudimo, mijenjamo ili poboljšavamo. Vježbanjem ovih tehnika naš unutarnji prostor se proširuje, a um smiruje. Tako se povećava naš kapacitet za meditaciju, a time se otvara put brojnim dobrobitima koje ona donosi.

Pogledajte primjer Oshove Dinamične meditacije, podijeljene u pet faza, i ako ste među onima s početka našeg članka, isprobajte je.