Svaka žena je i nježna i strastvena

„Oduvijek sam bila cura s naglašenim oblinama – bokovima, stražnjicom – to me je valjda i usmjerilo prema latinoplesovima. Trebale su mi godine da prihvatim vlastito tijelo i pomirim se s nekim stvarima vezanim uz fizički izgled koje ne mogu promijeniti. Sve više sam počela doživljavati svoju ženstvenost shvaćajući da ona nije samo u vanjskom dojmu već i u mojoj emotivnosti, zbog koje veoma duboko proživljavam svijet oko sebe – ljubav, tugu, sreću, ples, tango.

Dok plešem, ne razmišljam previše o svojem izgledu. Trudim se prepustiti partnerovu vođenju, osluškivati njegov govor tijela i plesom mu dopustiti da otkrije moju ženstvenost. Katkada to znači da jednostavno pratim partnerovo tijelo – to je ona moja potpuno nježna strana – a katkada začinim ples nekim potpuno neočekivanim pokretom kojim pokažem i svoju strastvenost. Svaka žena nosi obje strane u sebi, samo ih mora otkriti“, opisuje plesačica i instruktorica Tajana Burger svoj put razotkrivanja i dodaje kako joj ne odmažu ni visoke potpetice, koje su u tangu neizostavan rekvizit. U njima se, kaže, žena mora ispraviti, pokazati, izložiti, a vrlo brzo raste joj i samopouzdanje. Gotovo je nemoguće, kaže, na plesnom podiju, kad je tango u pitanju, vidjeti neženstvenu ženu.

U samo nekoliko minuta plesa, znaš mnogo o osobi

„Za mene je tango jedini ples u kojemu je žena stvarno žena, a muškarac stvarno muškarac. Oni komuniciraju tijelima, traže zajednički jezik. On je taj koji vodi, ali nježno, posvećuje joj pažnju pobuđujući u njoj osjećaj ženstvenosti i ljepote. Ona se prepušta igri zavođenja, dopušta si da bude zavedena i da zavodi“, kaže ova plesačica otkrivajući kako je životnog partnera našla upravo na plesnom podiju.
„U samo nekoliko minuta možeš doznati mnogo o osobi s kojom si se našla u zagrljaju. Iz energije kojom te vodi možeš iščitati je li nježan ili strastven, koliko je hrabar, avanturist... U tangu je moguće da nakon svega nekoliko plesova pomisliš: imam osjećaj da ovu osobu poznajem cijeli život. Riječi su katkad suvišne.“

Čak i ako niste taktilni tipovi, ako vam se već pri pomisli na tango korake znoje dlanovi, ako vas je strah blizine partnera ili zazirete od visokih potpetica, uz tango ćete razbiti sve te sumnje. Tajana je vidjela na desetke baš takvih žena koje su eksperimentiranjem otkrile svoju senzualnost inaučile opušteno uživati u plesnom zagrljaju i vodstvu partnera.