Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što čitati na plaži? 8 knjiga o ljubavi, ali ne i ljubića

Postoje knjige koje vam zapnu za oko, knjige s kojima bezazleno flertate, one s kojima vam se dogodi ljubav na prvi pogled i knjige s kojima poželite ostati zauvijek. Spisateljica Aleksandra Orlić otkriva nam u koje se knjige ona ...

 knjige Izvor: Profimedia/Shutterstock

Za usamljene:

PROTOKOL JEDNOG RASTANKA, Irena Vrkljan (Naklada Ljevak)

Jedna žena koja piše, fotografira i voli skupljati plave vaze i jedan muškarac koji je svaki dan bilježio svoje misli i lovio komadiće ljepote, a onda jednoga dana počeo zaboravljati i nestao. Može li išta preživjeti od velike ljubavi između spisateljice Irene Vrkljan i njezina dugogodišnja partnera, pjesnika Benna Meyera Wehlacka godinu dana nakon njegove smrti, osim kolone sjena o kojima je pisala i njoj toliko draga Virginia Woolf?

Mnogi su prošlih godina pisali u paru - od Luka Paljetka i Natalije Vorobjove do Srđana Sandića i Rapaëlle Oscar, no iako Irena nije imala tu sreću odsvirati posljednju kompoziciju četveroručno sa svojim Bennom, ona je uspjela od njegovih misli, rukopisa i dnevnika stvoriti tako živu priču o njihovu suživotu koja i dalje traje i koja je puno više od sjena.

Štoviše, njihova ljubav se nakon čitanja ove knjige pretvara u čisto sunce, bilo da se svaki dan u pet poslijepodne kada sjene tako duge i lijepo padaju sjetite kako je Irenin dugogodišnji prijatelj Miljenko Stančić najviše volio slikati prizore baš u to vrijeme, bilo da se pri najjačem suncu nađete na semaforu i prisjetite da je ljubav u sitnicama i kako je Benno znao stati na pravo mjesto i napraviti za par sekundi svojoj ljubljenoj sjenu ne bi li ju zaštitio od opekotina i alergija.

Velika ljubavna priča koja će i dalje živjeti u svima nama, bili mi na suncu ili sjeni i dokaz da ponekad cijeli univerzum stane u nekoliko riječi ili slika.
Status veze: Ljubav na prvi pogled

Za solere

LJUBAV 2.0, Barbara L. Fredrickson
(Planetopija; prevela Aleksandra Barlović)

Što je zapravo ljubav, koliko traje i, ne manje bitno, može li se ona istrenirati? Ako je suditi po ovoj knjizi, galebovi diljem Jadrana bit će zadovoljni jer konačno imaju crno na bijelo.

Da, ljubav je kao val ili mikrotrenutak izuzetne povezanosti s drugima, može vas zapljusnuti dvadesetak puta dnevno i to ne samo s partnerom, već i s neznancem kojem ne znate ni ime, niti na kojem jeziku mu se obratiti, ali ima nešto u njegovu kretanju što u vašem mozgu odmah pokreće zrcalni ples neurona i tjera vas da od svih pedeset vrsta osmijeha kojima raspolažemo izvučete baš onaj koji govori internacionalni jezik ljubavi.

U knjizi postoje i vježbe za jačanje kapaciteta ljubavi i dokazi da se bez najvažnijeg osjećaja na svijetu možemo i razboljeti, ali to ne znači da ovog trena treba početi flertati sa svim osobama čije kontakte imate u mobitelu. Za ljubavnu sreću dovoljno je da se svaki dan prije spavanja prisjetite tri susreta koja su vas ispunila toplinom i žmarcima te da koji put napravite MLJD (meditaciju ljubeće dobrote). Za više super osjećaja otiđite na web stranicu www.positivityresonance.com i izračunajte svoj kapacitet za ljubav. I, što kažu brojke?
Status veze: Flert

Za romantične

PISMOVNIK, Mihail Šiškin (Naklada Ljevak; preveo Igor Buljan)

Analizirajući ključne riječi na internetu i to što se svaki dan diljem planeta u Google tražilicu uporno ukucava pojam "ljubavna pisma", stekli bismo dojam da je svijet pun očajnih pukovnika koji se žale da im nema tko pisati pa žene traže prave recepte. A s druge strane, možete li se uopće sjetiti kada ste zadnji put dobili ili napisali pismo?

Pisma koja u ovom epistolarnom romanu izmjenjuju jedan Vladimir, vojnik u Boksačkom ustanku u Kini na početku 20. stoljeća i jedna Aleksandra, medicinska sestra u Moskvi sredinom pedesetih godina ultimativni je dokaz da se pisma puna života, strasti i suptilnih detalja mogu pisati i nekome tko ne samo da živi na drugom kraju svijeta nego ne živi uopće u vašem vremenu, već pedeset godina ranije.

Nebitno kako se likovi zvali – Sašenjka ili Volodenjka, čitajući ovu romantičnu knjigu, doista imate dojam da su ta pisma namijenjena baš vama i jedva ju čekate završiti pa da i vi nekoga možete osloviti sa "Mili moj! Jedini! Čudo moje! Tako sam sretna što ste imam..."
Status veze: Samo čežnja i strast

 knjige

knjige
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Za nostalgične

PODRUČJE BEZ SIGNALA, Robert Perišić (Sandorf)

Bruce Springsteen može na godišnji jer vratio se Robert Perišić s novom knjigom – treperavom i uvrnutom pričom na rubu realnog koja je u radnički svijet utkala toliko poezije, topline i humora da bi se mogla opisati i kao velika ljubavna priča o strasti radnika u gradiću N. koji obnavljaju staru tvornicu turbina iz socijalizma, čekaju na ljubav investitora i ne mogu se prestati nadati, raditi i snivati, iako ne miriše na dobro.

Naravno, kakva bi to bila priča na četristotinjak stranica da u njoj nema i prave ljubavi i strasti, a ne samo one prema turbinama? S tim da se sada svi frajeri – bilo da su old-shool radnici ili nova sorta biznis boema moraju suočiti s pravim emancipiranim i modernim heroinama kao što su Šeila, Lorena i Lipša, koje hrabro nose svoju seksualnost i skaču u revolucije te pokreću, ako ne turbine, onda velike investicije i još veće osjećaje.

Možda su „truli“ socijalizam, a uskoro i tubrokapitlizam out, kao što polako nestaje i svijet radnika o kojem s toliko ljubavi pjeva Bruce, ali raduje ta nova ženska snaga i svjetlo ljubavi na horizontu.
Status veze: Velika ljetna avantura na rubu veze

Za strastvene

DORA I MINOTAUR, Slavenka Drakulić (Fraktura)

Je li Dora Maar doista bila samo žena koja plače kako ju je volio na svojim slikama prikazivati Picasso? I mora li prva informacija o njoj biti da je muza i ljubavnica slavnog slikara? U želji da sagleda cijelu priču iz druge perspektive, Slavenka Drakulić pokušala se uvući u njezinu kožu i napisala uzbudljiv fiktivni roman (a ne Dorinu autobiografiju) o ženi koja se nakon ljubavnog kraha predala i umjetniku koji poput kanibala proždire sve oko sebe.

No „Dora i Minotaur“ nije samo priča koja nas vodi na tobogansku vožnju ljubavnih uspona i padova - od njezina djetinjstva u Argentini, odnosa s ocem, prvih umjetničkih uspjeha u Parizu, ljubavnika koji su je uveli u svijet SM igrica, već i priča o rijetkim trenucima kada se Dora smiješila u Picassovu društvu, baš poput fotografije na naslovnici, da bi nakon dramatičnog prekida završila na elektroškovima i potpuno se povukla.

Ovo je ujedno knjiga o ženskoj psihi, seksualnosti, moći tijela, autodestruktivnoj snazi emocija te potraga za identitetom i analiza svih ženskih maski koje nosimo u životu, od koje je maska žene koja plače samo jedna u nizu, a velika patnja samo iznimno visoka cijena koju plaćamo za strastvenu ljubav koja je trajala punih devet godina. Obavezna literatura za sve one koje su odlučile da žele biti žene koje se smiju.
Status veze: Više od ljubavi i prijateljstva

Za neodlučne

BRAČNI ZAPLET, Jeffrey Eugenides (VBZ; prevela Marina Horkić)

Ima li uopće smisla čitati ovaj roman ako stoji tvrdnja s početka knjige da je roman mrtav jer je doživio vrhunac s bračnim zapletom i nikada se nije oporavio kad je nestalo dana kada je život ovisio o udaji, a brak o novcu; da je samoubojstvo samo stilska figura njemačke književnosti i da zapravo nema sreće u ljubavi osim na kraju engleskog romana. Uostalom, što je roman "Razum i osjećaji" nego komedija koja završava vjenčanjem?

O, da, itekako ćete promijeniti mišljenje kada upoznate ovaj neobičan trokut koji čine studenti Sveučilišta Brown - Madeleine, Mitchell i Leonard i kada se nađete u koži djevojke koja ima Jane Austen, sestre Bronte i viktorijanske romane u malom prstu, ali joj to ništa previše ne pomaže kada se mora odlučiti između zločestog i jako privlačnog frajera ili produhovljenog prijatelja.
Status veze: Komplicirano je, ali se volimo

 aleksandra

aleksandra
Izvor: Edi Matić

Za umrežene

CIRCLE: Dave Eggers (Vuković i Runjić; preveo Andy Jelčić)

Vremenu fantoma, duhova i misterioznih muškaraca koji nestaju i vode paralelni život je odzvonilo, barem ako čitate Circle. Dovoljno je usmjeriti pametni telefon prema pjesmi koja ori plažom ili zgodnom frajeru u vodi i program za prepoznavanje lica vam odmah javlja njegove mjere. A već sutra i koje restorane voli, na što se pali, na što gasi... Pa zar nije fenomenalno da svi budemo 50 nijansi prozirniji?

E, tako je naivno mislila glavna junakinja Mae (24) kada je potpisala ugovor s vragom – firmom Circle, fiktivnim internet carstvom, koje u želji da stvori raj na zemlji očekuje od svih online korisnika 100 % transparentnost i život bez tajni, sve dok i njoj nisu za grudi zakvačili mini kameru koja snimati cijeli njen život. Napredujući vrtoglavom brzinom u karijeri, Mae otkriva sve više tajnih vrata virtualnih svjetova koji jako nalikuju starim distopijama kao što su „Vrli novi svijet“, „1984.“, „Trumanov Show“, iako ovoga puta mi sami pristajemo na Big Brother opciju, sve dok se naša junakinja ne nađe pred klasičnim ljubavnim izborom.

Hoće li se Mae na kraju odlučiti za Francisa, dečka koji joj se baš i ne sviđa, ali je eto stalno prisutan ili za misterioznog ljubavnika Kaldena kojem ne zna ni broj telefona ni prezime i koji ju jedini neprestano upozorava na opasnosti tog vrlog virtualnog svijeta? I može li ljudski seks uopće konkurirati svemogućoj mašini? Klasično pitanje - čip ili sudbina nije samo pitanje za Mae nego za sve nas.
Status veze: Virtualna afera

Za hiperzaljubljene:

LUĐAKINJA U NAMA, Rosa Montero (Disput; preveo Matija Janeš)

Budimo iskreni, u cijeloj toj fami najzanimljiviji je upravo prah ljubav, izjavio je svojedobno Branislav Glumac, a strastvena Španjoka nam je to i pokazala u svojim esejima mijeseći taj prah, odnosno varirajući na mnogo načina jedno te istu priču o fatalnom susretu s poznatim glumcem s kojim je provela burnu noć u hotelu  i dokazujući koliko je bliska veza između strasti prema pisanju i pojedinim muškarcima, jer obje mentalne aktivnosti plešu na krilima ludila i mašte.

"Naime, i pisanje i zaljubljenost imaju nešto od opsjednutosti likovima", piše Rosa. "Jer dok maštamo o njemu, mislimo da ćemo uspjeti doseći ljubavnu ekstazu, postati jedno, a dok pišemo, isto tako želimo doseći ekstazu savršenog djela, neograničenu ljepotu." Uostalom, čemu tajiti, ljubav je jedina društveno prihvatljiva ludost u kojoj treba uživati kad vas pukne do kraja, a ova će vam knjiga za to dati baš prava krila.
Status veze: Luda zaljubljenost, da, to je to!

Tagovi

Najnovije